KRANGLER: En krangel mellom TV2 og Canal Digital fører trolig til at en halv million TV-kunder mister TV2-kanaler den 24. november. Foto: Nina Hansen
KRANGLER: En krangel mellom TV2 og Canal Digital fører trolig til at en halv million TV-kunder mister TV2-kanaler den 24. november. Foto: Nina HansenVis mer

En halv million TV-kunder kan miste TV 2-kanaler

Krangelen mellom TV 2 og TV-distributøren Canal Digital ble trappet ytterligere opp sist uke.

 - Vi har hatt møter, men situasjonen er den samme. Vi forbereder oss på å ta våre nisjekanaler ut fra Canal Digital fra midnatt natt til 24. november, sier kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy i TV 2.

Kanaler ut Kanalene som da forsvinner er Nyhetskanalen, Filmkanalen og Bliss. TV 2-kanalen Zebra har vært ute av Canal Digitals tilbud siden 2. juli. Den ble sagt opp av Canal Digital.

- Vi har oppfordret våre seere til å skifte leverandør av TV-signaler. Det står vi fast på, sier Indrøy til NTB. Han ser ikke særlig lyst på muligheten for å bli enig med Canal Digital innen fristen.

Hans motpart i Canal Digital, Haakon Li Dragland, som er strategi- og produktdirektør, er noe mer optimistisk.

- Jeg tror vi på et eller annet tidspunkt finner fram til enighet, men jeg vet ikke når, sier han og kan ikke love at det skjer før 24. november.

Det er Canal Digitals 500.000 kabelkunder som blir berørt hvis partene ikke blir enige. Et tilsvarende antall parabolkunder vil ikke merke noe fordi det er enighet om en avtale for parabolsending.

Trappet opp striden Krangelen foregår til dels i mediene med et høyere støynivå enn vanlig ved forhandlinger. Sist uke ble striden trappet ytterligere opp.

Fredag 26. oktober gikk Canal Digital ut og kunngjorde «Kabelfred». TV-distributøren ville betale 250 millioner kroner over tre år for å beholde alle TV 2-kanalene i kabelnettet.

Men det ble ingen fred. TV 2 svarte umiddelbart at det ikke var noe nytt i tilbudet og kalte det for lureri.

Onsdag 30. oktober kom det en ny omdreining da TV 2 beskyldte Canal Digital for sensur av Nyhetskanalen. En del kunder hadde fått opp en plakat med argumenter for Canal Digital i stedet for Nyhetskanalen. Canal Digital beklaget, og sa at det skyldtes en teknisk feil. Veritas er engasjert til å finne ut hva som skjedde. TV 2 venter fortsatt på en forklaring.

Lang prosess Bakgrunnen for den langvarige striden er endringene i TV 2s konsesjon som ble fastsatt for to år siden.

Da forrige konsesjonsperiode for TV 2 nærmet seg slutten, ble det fra TV 2 antydet at kanalen kunne forlate Bergen og droppe en del allmenkringkastingsoppgaver.

Dette fikk daværende kulturminister Trond Giske til å engasjere seg, og han lyste 1. oktober 2009 ut en ny konsesjon. Alle TV-selskaper kunne søke, men konsesjonen ble omtalt som skreddersydd for TV 2 ettersom et av kravene var at kanalen måtte ha hovedkontor i Bergen.

TV 2 ble eneste søker, og forhandlet i 2010 med staten om betingelsene. I desember 2010 ble det enighet om at TV 2 skulle forplikte seg til allmenkringkastingsoppgaver som daglige nyhetssendinger, barneprogrammer på norsk og minst 50 prosent norskspråklige sendinger.

Plikt Til gjengjeld for dette skulle alle TV-distributører ha plikt til å distribuere TV 2, og TV 2 skulle få betalt på «markedsmessige vilkår».

Det viste seg svært vanskelig å komme fram til hva som var markedsmessige vilkår, og den statlige Kabeltvistnemnda fastsatte prisen til 8 kroner per abonnent i måneden. Dette er Canal Digital misfornøyd med.

Canal Digital må formidle TV 2s hovedkanal, men har ikke lagt den ut i HD. Selskapet har også innført en ny grunnpakke der ingen av TV 2s nisjekanaler er med i det faste utvalget. De kan imidlertid velges blant et høyt antall andre kanaler.

TV 2 er misfornøyd med behandlingen av sine kanaler, og selskapet gikk i høst ut med anbefaling til seerne om å finne en ny TV-signaldistributør.

Partene må både bli enige om plasseringen av TV 2-kanalene i pakkene og det økonomiske vederlaget. Basert på tilbudet fra Canal Digital på 250 millioner kroner over tre år har bladet Kampanje beregnet at avstanden mellom de to er vel 100 millioner kroner. Dette vil partene ikke kommentere.

(NTB)