Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Hillary Clinton:

En hån mot årets fredspris

BI må gjerne få invitere Hillary Clinton hvis de vil, og Hadia Tajik deler scene med akkurat hvem hun vil, men det burde gi en litt vond smak i munnen på akkurat 8. mars.

PASSER IKKE PÅ 8. MARS: Clinton var som utenriksminister en pådriver for amerikansk krigføring. Krig er det motsatte av feminisme og konsekvensene kan være livsvarige for kvinner, skriver innsenderen. Her holder Hillary Rodham Clinton en avsluttende innsats på valgdagen 8. november i 2016. Foto: Gerry Broome / AP / NTB Scanpix
PASSER IKKE PÅ 8. MARS: Clinton var som utenriksminister en pådriver for amerikansk krigføring. Krig er det motsatte av feminisme og konsekvensene kan være livsvarige for kvinner, skriver innsenderen. Her holder Hillary Rodham Clinton en avsluttende innsats på valgdagen 8. november i 2016. Foto: Gerry Broome / AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hillary Clinton skal til BI på 8. mars, og Hadia Tajik skal dele scene med henne. Det er problematisk av to grunner. For det første; USAs tidligere utenriksminister, Hillary Clinton er en krigshisser. Det er en hån mot årets fredspris, som altså handlet om kvinner i krig. For det andre; fordi det stjeler oppmerksomheten fra de viktige kravene på 8. mars.

Årets fredspris gjorde folk i Norge oppmerksom på seksualisert vold mot kvinner i krig. Clinton var som utenriksminister en pådriver for amerikansk krigføring. Krig er systematisk vold og kvinner er særlig utsatt.

En av krigene Clinton var pådriver for er Libya-krigen, som har påført det libyske folk lidelser vi i Norge knapt er i stand til å fatte. Etter bombingen har Libya vært i konstant humanitær krise, herjet av kaos, vedvarende krig, etnisk rensing og et samfunn i total oppløsning. Krig er det motsatte av feminisme og konsekvensene kan være livsvarige for kvinner.

Jeg er også bekymret for at mediene vil la Hillary være hovedpersonen på 8. mars. Hvis det tar fokus vekk fra den store 8. mars-mobiliseringa der kvinner og deres allierte kommer sammen for å stoppe en historisk innskrenkning av kvinners selvbestemmelse i abortloven, så vil det også være en hån mot norske kvinner.

Jeg er klar over at Clinton også har gjort gode ting, men jeg kan ikke se bort ifra krigens konsekvenser for hele samfunn, og spesielt kvinner og barn. Den internasjonale kvinnedagen er en dag for å vise solidaritet med kvinner over hele verden. BI må gjerne få invitere Hillary Clinton hvis de vil, og Hadia Tajik deler scene med akkurat hvem hun vil, men det burde gi en litt vond smak i munnen på akkurat 8. mars.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!