En hån(d) full tid

Eksistensiell ensomhet og trivialitetenes kaldkveling av liv, er sentrale motiver i Sidsel Mørcks førti år lange forfatterskap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Allerede i sin første novellesamling fra 1972 skriver Sidsel Mørck om det som skal oppta henne i tiår etterpå. Novellen «Kabalspill» skildrer en gammel dame som på sitt eget stille, fandenivoldske vis opponerer mot dem som dukker henne; pleiepersonalet.

Opprøret mot det og dem som begrenser personenes frihet, samt tidas nakketak på menneskene, er hovedtemaer i Mørcks forfatterskap.

Mann-kvinne

Gjennom førti år har Mørck skrevet i mange sjangere. Hun debuterte med diktsamlingen «Et ødselt sekund» (1967), og har siden skrevet over tretti bøker for voksne og barn. I «Beste noveller» har hun, på henvendelse fra forlaget, samlet noveller fra syv samlinger, utgitt i perioden fra 1972 til 2001.

Brorparten av novellene handler om forholdet mellom mann og kvinne. Savnet etter samhørighet og forståelse er prekært. Skikkelsene sliter med en eksistensiell ensomhet og misnøye over partneren. Vi møter ektefeller som har levd lenge sammen, som for lengst har tretnet og størknet i vanelivet: «Hun var en forlengelse av armen min, noe seig og tungt som jeg slepte etter meg overalt», tenker en av hovedpersonene om ektefellen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer