||| BOK: Den nigerianske forfatteren Chimamanda Ngozi Adichie er aktuell med novellesamlingen «Kvelningsfornemmelser», fint oversatt av Mona Lange. Boka består av elleve noveller, og som tittelen indikerer har personene i samlingen det til felles at de står overfor en situasjon som får det til å snøre seg i halsen på dem.
KlasseskilleDette stiller hovedpersonene i konflikt med seg selv, sin identitet, sin forhistorie og sine valg. Samtidig tegnes det opp distinksjoner som setter hovedersonene ikke bare i konflikt med sin egen identitet, men også i konfrontasjon med «de andre». Den utemerkede åpningsnovellen, «Celle én», skildrer på en troverdig og suggerende måte Nigerias nære historie, preget av opptøyer og korrupsjon. Det er samtidig en novelle hvor et tydelig klasseskille får komme til overflaten: «(...) når han hylte, kalte cellekameratene ham for Milk and Banana Boy, University Boy, Yeye Fine Boy.»
TreffendeSom oftest er konfrontasjonene av etnisk-kulturell art, som for eksempel tittelnovellen og «Ekteskapsarrangørene» viser prov på. I sistnevnte ankommer den nigerianske kvinnen i et arrangert ekteskap for første gang i USA, og i møte med en annen kultur, kreves også et annet språk og en annen identitet; ektemannen krevet at hun bytter navn for å gli mest mulig inn og at hun spiser og kler seg amerikansk. Novellen er treffende i sine observasjoner, humoristisk i sine overdrivelser, men ikke uten dystre undertoner.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger