Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En hardkokt klassiker

Jan H. Jensens «Snuff» er Norges 23. beste krimroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): Dagbladet kårer i sommer Norges beste krimromaner gjennom tidene.

I amerikansk krimlitteratur fins mange såkalte originale pocketutgivelser som seinere har fått klassikerstatus. I Norge er eksemplene færre, men Jan H. Jensens roman «Snuff» (1982) er en av dem.

Boka kom ut på forlaget Ernst Poleszynski & Co., i serien Krim Arkivet, til kr. 27,50. Skal du ha et pent eksemplar av denne førsteutgaven i dag, er antikvariatprisen kr. 300,-. Romanen har fått rykte som et eksempel på norsk noir, en roman som beveger seg i de mørkeste hjørner av menneskelig virksomhet.

Debuterte med Gribb
Jan Henrik Jensen er født i Oslo i 1944, men har de siste åra bodd i Trondheim. Han har en vidtspennende yrkeserfaring. Før han ble forfatter på heltid, jobbet han som sjømann, kontorist, fabrikkarbeider og Securitas-vakt. Han har vært alt fra leserbrevredaktør i Romantikk og spaltist i Adressavisa (under navnet Kassandra) til humorforfatter i radioprogrammer med Lystad & Mjøen. Han har dessuten vært både regissør av — og modell til — gode, gammeldagse fotoromaner i norske ukeblader.

16 år gammel debuterte han med en novelle om Knut Gribb i Detektivmagasinet, «Knut Gribb og operasjon sommerferie». Foruten et dusin Gribb-romaner har han utgitt novellesamlingene «Kjære Hjørdis» (1978) og «Varm velkomst» (1989). «Snuff» er hans største suksess, utgitt i flere utgaver og opplag, likevel en roman som er obskur for mange norske lesere.

image: En hardkokt klassiker

Drikkfeldig
Hovedpersonen i «Snuff» er journalist Bjørn Glenne. Fra starten oppfyller han enhver klisjé om den hardkokte antihelt. I et røft og personlig språk forteller han — mens han sliter med en bakrus fylt av halvglemte minner — om et liv på felgen. Om et alkoholmisbruk som truer med å få overtaket på en karriere som har vært sterkt dalende. For øyeblikket er det råbarkede mannfolkbladet «Medaljens Bakside» det eneste som vil gi ham forskudd.

Av bladets redaktør blir Glenne lokket til å skrive en artikkelserie om det makabre fenomenet «snuff», pornofilmer som ender med autentiske drap. Dermed starter en ferd inn i mørkets hjerteløshet, med Glenne som guide. Med stor innsikt og treffsikkerhet skildrer Jan H. Jensen en lavpannet ukebladverden, norsk barneprostitusjon i den beryktede Stenersgata anno tidlig åttitall og en lurvete ring av sexhandel i London. Realisme fra en brutal verden, der kjøp og salg er den eneste målestokken for menneskelig virksomhet, skildret i et lykketreff av en thriller.

Sitat fra boka:
«Dævelskapens grenser strekker seg nøyaktig like langt som fantasiens grenser, det vet du like godt som meg. Alle de jævlige tanker som gjennom tidene er blitt tenkt, finnes det mennesker som har omsatt i handling.»
Jan H. Jensen i «Snuff»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!