Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En Harry Potter-fortelling i ånden etter Arne Næss

Her får du en humoristisk inngang til vitenskap.

OMSKRIVNING: J.K. Rowlings bestselgende serie om Harry Potter har blitt omskrevet til en «Sofies verden»-aktig introduksjon til vitenskap og filosofi. Foto: NTB SCANPIX
OMSKRIVNING: J.K. Rowlings bestselgende serie om Harry Potter har blitt omskrevet til en «Sofies verden»-aktig introduksjon til vitenskap og filosofi. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

ANMELDELSE: Om du har lyst til å lære noe på en morsom måte denne høsten, er mitt beste råd at du fordyper deg i den magiske verden til Harry Potter i en ny og forbedret utgave med trollmenn, magi og overnaturlige fenomener.

Det er riktignok ikke den Harry Potter som vi kjenner han fra J.K. Rowlings sju bøker. «Harry Potter and the Methods of Rationality» er en såkalt «fan fiction», et voksende litterært fenomen.

Her skriver leserne tekster basert på allerede utgitte bøker. Boka er et arbeid i bevegelse, og kan lastes ned gratis, både som pdf, ebok og podcast. Den består i skrivende stund av 98 kapitler, på til sammen 1633 pdf-sider. Nye kapitler vil fortsette å komme, og en avslutning er ennå ikke i sikte. Forfatteren, Eliezer Yudkowsky, en forsker på kunstig intelligens, stjeler uhemmet fra originalen og endrer historien etter eget forgodtbefinnende.

I Arne Næss? ånd
Til det voksne publikums store fornøyelse, er ikke Harry Potter lenger en usikker, naiv antihelt, men en lynskarp, rasjonalist som møter den magiske verden med de skeptiske brillene til en klartenkende vitenskapsmann. Dette er Sofies verden for voksne.

image: En Harry Potter-fortelling i ånden etter Arne Næss

Genistreken ligger i at Harry Potter i sin skeptiske form tar magien på alvor. Når professor McSnurp beviser sine magiske evner ved å forvandle seg til en katt, reagerer Potter med vantro:

«Hele ideen om ett univers med matematisk gitte lover, det var det som hadde blitt spylt ned i toalettet; hele fysikkens grunnlag!»

Dens humoristiske introduksjon til vitenskap og filosofi fungerer. Dette er formidling i Arne Næss? ånd: En lekende vei til klar tenkning! Nå som Næss? innføring i «en del elementære logiske emner» er kastet ut av ex.phil. og erstattet med pugg av hva Platon og Descartes mente, er studenter og kunnskapshungrige bedre tjent med å oppsøke Harry Potter enn lærebøkene.

Kjente eksperimenter
De som har vært innom Daniel Kahnemans «Tenk, fort og langsomt» eller andre populærvitenskapelige framstillinger av vår måte å tenke og handle på, vil kjenne igjen mange av temaene. Begrensninger i vår rasjonalitet og hvordan miljø påvirker vår atferd er gjennomgangstemaer. Flere kjente psykologiske eksperimenter får sin egen Harry Potter-vri. Det kjente Stanford Prison Experiment er blant annet viet hele seks kapitler. I det opprinnelige eksperimentet viste psykologen Philip Zimbardo at onde handlinger ikke er forbeholdt onde mennesker. Normale mennesker satt i en eksperimentell fengselssituasjon oppfører seg som om de er i krig i løpet av noen dager. Harry Potter-versjonen får du i boka.

Om du er nysgjerrig, kunnskapshungrig og lengter etter en humoristisk inngang til menneskets psykologi, samt vitenskapen og filosofiens vidunderlige verden, er dette mesterverket et åpenbart sted å starte.