En headhunter ga meg et råd som satte spor

Er vi virkelig ikke kommet lenger?

BØR SKJULES?  Hovde fikk beskjed om la være å si han var homofil. Foto: Bruno Domingos / Reuters /NTB Scanpix
BØR SKJULES? Hovde fikk beskjed om la være å si han var homofil. Foto: Bruno Domingos / Reuters /NTB ScanpixVis mer
Meninger

For en stund tilbake ble jeg kontaktet av en headhunter. Vi hadde en hyggelig og lang samtale, men ett råd fikk meg til å tenke. Har vi virkelig ikke kommet lenger?

Etter samtalen skrev jeg dette på Twitter: «Når du får høre av en headhunter at du bør kanskje ikke fortelle at du er homofil»#denfølelsen. På sosiale medier skapte setningen et voldsomt engasjement. Vi må stå sammen for et samfunn med plass til alle. Det var en dyktig headhunter. Likevel er det synd for samfunnet at vi ikke er kommet lenger.

Jeg står trygt i den jeg er, men er redd for at andre som møter dette kan bli motløse. Jeg stiller meg undrende til at noen kan velge bort kandidater på grunn av annerledeshet. Har de ikke skjønt at mangfold er utviklende for en bedriftskultur? Heterofile ikke har behov for å fortelle om legning, så hvorfor skal homofile gjøre det?

Det skal ikke være for gravalvorlig. Vi må ikke ta oss selv høytidelig. Heller vise at det er noe normalt, noe vi selv er komfortable med. Dessverre er vi ikke kommet så langt som vi tror.

Det viktige er ikke legning, men et samfunn med plass til alle. Gjennom fokus på mangfold kan vi utvikle mennesker til å bli gode versjoner av seg selv, ikke dårlige kopier av andre.

Jeg vil snakke om min samboer som «han», ikke «hun» eller «hen» i frykt for konsekvensene. Andre skal føle seg trygge på at de kan være seg selv og vi må lære neste generasjon at vi er gode nok som vi er.

Mangfold er av stor verdi, og er framtidige virksomheters innovasjonsevne. Gode ledere vil utnytte dette. Hodejegeren matchet ikke kandidat med virksomhet godt, men var det mulighet for en åpning også i denne virksomheten? Legning definerer ikke en person, og derfor kanskje et godt råd å ikke la dette bli førsteinntrykket?

Det blir for enkelt å la være å ta del i den delen av samfunnet som ikke aksepterer deg eller virksomheter som ikke har plass til mangfold.

Hva med å prøve å skjule dette for å komme inn, for så å kunne bidra til en endring? Det er en spennende utfordring!

Det finnes ikke et enkelt svar. Det er vanskelig å være bastant rundt et slikt tema, men det er viktig at vi snakker om dette åpent og ikke tenker at den kampen er vunnet. For det er den i aller høyeste grad ikke!

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.