En hel generasjon har mistet sin forteller

Dagbladets anmelder var aldri «ihuga fan». Nå tråler hun bokhandlene.

En hel generasjon har mistet sin forteller
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Forfatteren Anne Karin Elstad (74) døde onsdag.

Da Den norske Bokklubben feiret sitt tjuefemårsjubileum i 1986, valgte leserne Anne Karin Elstad som den mest populære forfatteren i Bokklubbens historie.  

Det til tross for at Bokklubbene var så sene med å få henne inn, at det i følge Bokklubbenes mangeårige direktør Kristenn Einarsson grenset til tjenesteforsømmelse.

Bokklubben Nye Bøker fikk ikke med seg debuten hennes, den historiske romanen «Folket på Innhaug» (1976), med de tre oppfølgerne. De fikk heller ikke med seg de fire åttitallsromanene hennes; «Senere, Lena», «»Sitt eget liv», «For dagene er onde» og «Maria, Maria».    

Innrømmet snobbisme - Et utslag av snobbisme fra vår side må vi nå kunne si, innrømmet Kristenn Einarsson i «En bokpushers bekjennelser» som kom tidligere i vinter. Han føyet til at Elstad aldri senere bar nag til dem - men stilte opp smilende i alle sammenhenger.

Jeg vil også tro hun ble en viktig inntektskilde, blant annet med romanene om Julie, som følger et kvinneliv i vårt århundre.   Det gjorde inntrykk på meg da jeg leste det: også fordi jeg, i likhet med de fleste andre kritikere, aldri har tilhørt hennes mest ihuga fans.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer