DEBATT

Moria, en grell kontrast i Europa

En helhetlig redningsplan – nå!

Den tilsynelatende totale likegyldigheten overfor asylsøkerne på de greske øyer, står i grell kontrast til Europas handlingskraft for å beskytte folk ellers mot Covid-19.

ET FELLES ANSVAR: Norge, som kandidat til FNs sikkerhetsråd med kampanjen «Consistent Partner, Common Future», bør ha en særlig interesse i å vise at internasjonalt samarbeid og solidaritet faktisk munner ut i konkrete tiltak, skriver innsenderne. Foto fra Moria der Team Humanity deler ut masker: Manolis Lagoutaris / AFP / NTB Scanpix
ET FELLES ANSVAR: Norge, som kandidat til FNs sikkerhetsråd med kampanjen «Consistent Partner, Common Future», bør ha en særlig interesse i å vise at internasjonalt samarbeid og solidaritet faktisk munner ut i konkrete tiltak, skriver innsenderne. Foto fra Moria der Team Humanity deler ut masker: Manolis Lagoutaris / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Dagbladet skriver at barn i Moria-leiren er blitt Europas ansvar. En rekke norske og internasjonale organisasjoner mener det samme, og mer enn 45.000 personer har signert et opprop om at Norge bidrar til at barnefamilier og enslige mindreårige evakueres fra Moria. 19 tidligere statsråder ber om det samme.

Vi er enige. Det må handles, og det må handles raskt i lys av den overhengende faren for coronavirus Covid-19. Men denne faren gjelder ikke bare barna og barnefamiliene.

Det er allerede umenneskelige forhold for asylsøkerne på de greske øyer. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger, har det en god stund vært klart at noe drastisk må gjøres. Om lag 42.000 mennesker lever i trange flyktningleirer der. Personer bor i små telt, med lite eller ingen tilgang til strøm, varme eller rent vann. Det er liten mulighet for isolasjon, karantene eller behandling av syke. Moria-leiren er spesielt ille, hvor 26.000 mennesker er presset sammen på et område tilpasset for mottak av 3000 personer.

Hellas har vist seg å være helt ute av stand, og uvillig, til å ta ansvar for asylsøkerne og håndtere situasjonen på en forsvarlig måte alene. En større humanitær katastrofe venter derfor like rundt hjørnet. EU-parlamentet, ved Committee on Civil Liberties, Justice and Home Affairs, har erkjent problemet og bedt EU-kommisjonen om å utarbeide en felles europeisk evakueringsplan for asylsøkerne der.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer