Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Kode frykter konkurs

- En helt absurd tanke

Et stunt og et tegn på at de har fått nok, sier kulturredaktør om kunstmuseet Kodes konkursalarm.

KONKURSTRUET: Kode omfatter blant annet fire museumsbygg i Bergen. Her er Kode 1. Foruten kunst forvalter Kode også arven etter komponistene Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud. Foto: Dag Fosse / Kode
KONKURSTRUET: Kode omfatter blant annet fire museumsbygg i Bergen. Her er Kode 1. Foruten kunst forvalter Kode også arven etter komponistene Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud. Foto: Dag Fosse / Kode Vis mer

I dag slo Norges nest største kunstmuseum, Kode, konkursalarm. Bergensmuseet balanserer på kanten av stupet og informerer om at de «vil få betalingsvansker allerede i juni, og være konkurs seinest i oktober».

Kode opplyser om at de snart ikke vil være i stand til å betale regninger, og at det er heller ikke er friske penger i sikte.

Smittevernstiltak og mangel på tilreisende rammer dem hardt økonomisk. Samtidig faller museet utenfor regjeringens støtteordninger.

- Et stunt

Kulturredaktør i Bergens Tidende, Frode Bjerkestrand, finner det usannsynlig at kunstinstitusjonen bukker under.

Til det er organisasjonen og ansvaret for den nasjonale arven museet forvalter for stor, viktig og komplekst, mener han.

- At Kode går konkurs skjer ikke. Det er en helt absurd tanke. Det vi ser i dag er i all hovedsak et stunt. Kode har fått nok av uvissheten og vil gjøre regjeringen oppmerksom på at støtteordningene ikke fungerer, sier han til Dagbladet.

- Tror du det vil fungere?

- Jeg tror de blir hørt, men hva som skjer videre er vanskelig å vite. Kode er et viktig nasjonalt museum. At de i det hele tatt er i denne situasjonen er spesielt.

- Paradokset er at statens manglende bidrag over mange år, har gjort det nødvendig for museet å gjøre en kjempejobb med egeninntektene. Det blir de straffet for nå, når de er tvunget til å stenge i den mest innbringende sesongen, sier Bjerkestrand.

Får lite penger

Kode er en stiftelse som hovedsaklig finansieres av offentlige midler i tillegg til billettinntekter. I Kodes årsrapport for 2018 forteller daværende styreleder Henning Warloe at Kode har den laveste andelen av statlig støtte til noe museum i Norge, og at økonomien er svært presset.

I 2018 fikk Kode 19,7 millioner kroner av Kulturdepartementet. Samme år fikk Nasjonalmuseet 324 millioner kroner, ifølge årsregnskapet.

Tall fra Museumsforbundet viser at Kode hadde over 300 000 besøkende i løpet av 2019.

- Kode har vært tydelige på at staten bidrar for lite. De får peanøtter sammenliknet med Nasjonalmuseet og trenger mer. Det viser nyheten de kom med i dag, sier Bjerkestrand.

- Kode sitter på store nasjonale verdier. Det er ikke bare et museum. Jeg forstår det ikke, at Kulturdepartementet og Kode ikke snakker bedre sammen. Det burde vært en statlig oppgave at kunst- og kulturverdiene på Vestlandet tas vare på, fortsetter han.

Alvorlig situasjon

Tirsdag hasteinnkalte Kode kunstmuseer i Bergen til pressekonferanse om den alvorlige situasjonen de står i.

I horisonten truer en inntektssvikt på 30 millioner kroner, opplyste museumsdirektør Petter Snare overfor Dagbladet.

- Jeg har ikke råd til å betale ut lønn eller betale regninger. Har man mer enn 60 prosent statlig støtte får man ikke hjelp, sa Snare.

FORTVILER: Kode-direktør Petter Snare. Foto: Dag Fosse / Kode
FORTVILER: Kode-direktør Petter Snare. Foto: Dag Fosse / Kode Vis mer

- Dere er snart konkurs, forteller dere. Ønsker dere å sende en beskjed med denne pressekonferansen?

- Ja, det er klart. Vi sendte brev om omstendighetene våre 16. mars og hadde møte med kulturministeren forrige uke. Vi har gått mange runder med varsling. Jeg kan ikke betale lønn med løfter om krisepakke. Det er på tide at museumssektoren sier fra, uttalte Snare.

TREKKER SEG: Abid Raja takker Knut Aastad Bråten for innsatsen han har lagt ned for departementet . Video: Embla Hjort-Larsen Vis mer

Jobber med løsning

Statssekretær i Kulturdepartementet, Gunhild Berge Stang, bekrefter at kulturminister Abid Raja (V) har vært i kontakt med Kode.

- Vi er klar over situasjonen de står i. Den er dessverre ikke unik for Kode. Hele Norge merker følgene av coronapandemien, herunder også kunst- og kulturlivet. I møtet vårt på fredag i forrige uke informerte vi Kode om at vi jobber med å finne en løsning for de museene som har over 60 prosent offentlig støtte.

Kode har Norges nest største samling av norsk og internasjonal kunst fordelt over fire kunstmuseer i Bergen og tre komponisthjem.

Foruten norsk og internasjonal samtidskunst består samlingen av verker av Nikolai Astrup, Edvard Munch, J.C. Dahl. De har landets største samling av kinesisk kunst og norsk sølv.

Kode forvalter også musikkarven til Edvard Grieg, Ole Bull og Harald Sæverud. Museet er en svært populær kulturdestinasjon for mange nordmenn og turister.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!