En helt blir til

Det står en eim av dataspill og nerdioti av Jon Ewos nye helt Trash Bazooka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den jordiske hverdagsgutten Kjell Ivar Hansen har et hemmelig liv som en usedvanlig begavet stuntpilot i verdensrommet på oppdrag fra FDFK - Føderasjonen Den Frie Klode. At Ewo ønsker å nå fram til prepubertale gutter som leser lite og som bruker desto mer av ukas timer foran dataskjerm og tv, er ingen dristig gjetning.

Leker seg hemningsløst

Så er det morsomt å innse - litt gradvis riktignok - at Ewo ikke er ute med lettvint flørt for å fange oppmerksomheten. Han har skrevet nok en roman som er rik på både språk og fortelling. De dataspilletterliknende sekvensene utgjør en begrenset del av en historie som rommer foreldre- og søskenforhold, forelskelse, vennskap og identifikasjonsproblematikk i et usynliggjørende samfunn. Boka framstår som et nesten overivrig stunt fra en forfatter som i utgangspunktet liker å ta sjanser, og som leker seg hemningsløst med det å være forfatter. Et eksempel er at Trash Bazooka og hans liksomforfatter Frank Miguel Wedding begge figurerte i «Månen er en diger pudding» fra i vår. Det litterære tilløpet som der ble presentert - nettopp som et litterært tilløp - kommer altså ut som bok et halvår seinere.

Uimotståelig

Et annet spill foregår i fotnotene, som er strødd rundt med svært ujevne mellomrom, tydeligvis etter humør i skrivende stund. Blandingen av supersaklig fri sciencefictiondiktning og mellom-oss-sagt-kommentarer, er et instrument som skaper kommunikasjon mellom forteller og leser, med vilje litt på siden av historiens gang.

Det er denne intense viljen til kommunikasjon som er noe av det uimotståelige med Ewos forfatterskap. «Trash Bazooka» er en ny bekreftelse på at Ewo har en fortellerstemme som gir uttrykket «smittende humør» en boklig mening. Det er så man ser for seg forfatteren kose seg ved tastaturet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer