En helt for vår tid?

Helten som et vanlig menneske.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Fredy Boetcher, eller Fredy Neptune som han blir kalt, stammer fra ei tid som snart bare filippinere og vietnamesere kjenner til i våre dager. I Les Murrays svært spesielle versroman er han den australske arbeidsmannen med tysk bakgrunn, som skal slite seg gjennom to verdenskriger, til havs og på land, uten å vite at han i løpet av et voksent liv skal bli å likne med gamle fortellinger om lange, utrolige reiser, voldsomme prøvelser og underlige bedrifter. I disse fortellingene, som reiser seg fra historiens halvmørke, opptrer heltene.

Forbilder

Den gamle tidas helter virker i dag som litterære og uvirkelige pappfigurer. Men en gang måtte det ha vært et sug etter dem som var så stort at helteeposet ble ført fra generasjon til generasjon som muntlig fortelling. Hva slags behov stillet disse legendene som var med på å forme sivilisasjoners identitet?

For det første var de forbilder. Herakles, med halvgudens voldsomme krefter og utholdenhet. Perseus som drepte Minotauren i labyrinten på Knossos med sin kløkt, sitt mot og drag på damer. Og den store i litteraturen, Homer, som ifølge James Joyce var den fullkomne mann, mannen som hadde alt; fra Roms Vergil til Don Juan, som ikke var en helt i vanlig forstand, men likevel omgir seg med noe av heltens uvirkelige lys, som erobrer og forfører.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer