Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Skam» sesong 3

- En helt vanlig situasjon for en homofil gutt

Psykolog mener Isak-rollen er spesielt viktig. 

VIL IKKE AVSLØRE LEGNING: Det første klippet fra «Skam» sesong 3 ble sluppet i natt. Psykolog Thore Langfeldt mener situasjonen der Isak legger an på ei jente ikke er uvanlig for en ung homofil gutt. 
VIL IKKE AVSLØRE LEGNING: Det første klippet fra «Skam» sesong 3 ble sluppet i natt. Psykolog Thore Langfeldt mener situasjonen der Isak legger an på ei jente ikke er uvanlig for en ung homofil gutt.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):- Jeg tror i hvert fall at Isak liker gutter, sier Ingvild Endestad, leder for Fri, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, etter å ha sett det aller første klippet fra tredje sesong av TV-serien «Skam», som ble sluppet på NRKs nettsider i natt.

Obs! Artikkelen inneholder spoilere!

Etter at den nye «Skam»-rollen ble avslørt i juni var det mye som tydet på at Isak ble denne sesongens hovedperson. Gjennom sesong to er det blitt gitt flere hint om at Isak kanskje er homofil. Noe som er blitt hyllet av det homofile miljøet.

Vil ikke avsløres

De første åtte minuttene, som i natt ble sluppet på NRK P3s «Skam»-nettside med tittelen «Lykke til Isak» utspiller scenen seg på et baderom under en ungdomsfest.

Isak røyker hasj med Jonas og de andre gutta. Praten går om jenter og Isak må si hvilken jente han synes er fin. Han forteller at han liker "hun nye med det korte håret", som han begynner å kline med når hun tilfeldigvis dukker opp i Ruby Dagnalls skikkelse.

- Jeg tenker at det er mange som kjenner seg igjen i scenen hvor man gjør som de andre for ikke å bli avslørt. Det er ubehagelig å måtte prestere overfor de andre. Det er et press for å være normal overfor guttegjengen, men også overfor jenta, sier Endestad.

Hun tror mange homofile kjenner seg igjen i presset på å svare på spørsmål de ikke vet hva de skal svare på.

- Det handler om frykten for å bli avslørt. Hva vil de tro hvis jeg ikke legger an på jenta? sier Endestad.

- Ganske realistisk

Å legge an på et kjønn man ikke tenner på trenger ikke nødvendigvis være skadelig, ifølge Endestad, men:

- Det kan være skadelig å gå på akkord med egne følelser i ungdomstida, som er en tid hvor man skal finne sin egen seksualitet og identitet, sier hun.

- Jeg tenker det er ganske realistisk for noen. Det er en helt vanlig situasjon for en homofil gutt. Det blir spennende å se hvordan han greier seg i det maskuline miljøet, sier psykolog Thore Langfeldt, som har forsket på homofili.

Selv om samfunnet er blitt mer åpent når det gjelder homofili er det, ifølge Langfeldt, ikke lettere nå enn tidligere å stå fram.

- Det er faktisk langt igjen. Denne serien kan hjelpe, sier han.

Isak viktig rollefigur

- Det har alltid vært vanskelig å være homofil i et ungdomsmiljø. Det er ikke lettere nå. Dette er grunnleggende holdninger som ungdommene har. Det er ikke lett å forandre på, spesielt ikke når det gjelder gutter som er maskuline, sier Langfeldt.

Ifølge Langfeldt er Isak-rollen derfor spesielt viktig.

- Han er veldig viktig, spesielt fordi han er en maskulin, alminnelig gutt. Er man feminin, homofil gutt er det lettere å stå fram, fordi familie og venner har skjønt at han er homofil, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!