KOMMENTARER

En helvetes debut

Uhørt! Som lyn fra klar himmel har vi fått en ny tegneserieforfatter av format.

TRE BIND: Kristian Krogh-Sørensen er ute med sin aller første tegneserie. To bind til og «Gulosten» er på vei. Illustrasjon: Fra omslaget. Boka er utgitt av No Comprendo Press
TRE BIND: Kristian Krogh-Sørensen er ute med sin aller første tegneserie. To bind til og «Gulosten» er på vei. Illustrasjon: Fra omslaget. Boka er utgitt av No Comprendo Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det er forvirrende når nye folk ramler inn på den offentlige arenaen, ut fra ingenting, med fiks ferdige mesterverk. Er det en utspekulert gimmick? Svindel og bedrag? Eller har vi rett og slett å gjøre med en klassisk «dark horse»?

Spennende er det i alle fall, når slike som Kristian Krogh-Sørensen brakdebuterer med første bok i en tegneseriefortelling i tre bind om krigshelten, spritsmugleren og Bastøy-gutten Johannes Sigfred Andersen, bedre kjent som «Gulosten». Kanskje aller best kjent som Linge-mannen som drepte to tyskere etter krigen, men som ble benådet - visstnok etter påtrykk fra kongen, som var blitt venn med «Gulosten».

Krogh-Sørensen har vist noen smakebiter underveis, og fortalt at han jobbet med en trebindsserie om «Gulosten». Det er MANGE som går rundt med et tegneserieprosjekt i hodet, men dette var tydeligvis mer enn bare preik og uforløst potensial. For nå er den her, og boka er helt forbløffende god og gjennomarbeidet.

Krogh-Sørensen, som altså ikke har publisert tegneserier før, har i denne boka komponert første del av livshistorien til «Gulosten» som om han var en veteran i faget. God førstepersons fortellerstemme, vellykket periodisk oppdeling, nære og gode personskildringer, dramatiske scener, god og interessant historisk koloritt - for eksempel av sjømannslivet og miljøet i havnebyen Pensacola i Florida, komplett med prostituerte, barslagsmål og krangling om hyrenivået på sjøen i krigstid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.