Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En helvetes god påske

DET ER EN

meget sterk myte som rir oss nordmenn når vi tror at de fleste reiser til fjells i påsken. De fleste blir hjemme. At påsken er ei religiøs høytid, kan vi ikke nekte for. Men det er heller ikke det som står i fokus for flertallet av det norske folks oppmerksomhet. Heller ikke at den hardeste av all form for rock også har sin høytid i påsken. Vi snakker om ekstrem-metal i ulike varianter og mørke avskygninger.

INFERNOFESTIVALEN

går av stabelen for tredje året på rad i påsken. Aldri har den tre dager lange festivalen hatt større pågang av publikum. Festivalen, som varer fra skjærtorsdag til påskeaften, har allerede lenge vært utsolgt. 1500 billetter pr. dag til konsertene på John Dee og Rockefeller i Oslo er revet vekk. 30 band deler de to scenene i tre dager. Over halvparten av dem er norske. Og det er ikke så rart: Ekstrem-metal er nærmest en norsk oppfinnelse.

I DEN GRAD

norsk musikkliv kan skilte med egenart, så er det hardingfela og black metal - et instrument og en sjanger som tilhører djevelen, blir det sagt. Norsk death-, thrash-, goth-, speed- og black metal er ikke bare i verdensklasse, den er udiskutabelt best - skal man tro presse og fans fra inn- og utland. Høydepunktet på årets Infernofestival blir Immortal, men band som Kovenant, Necrophagia, Children of Bodom, Entombed og Opeth vil også fryde mang en svartkledd fan.

PÅSKENS MØRKE

musikkbegivenhet i Oslo er ikke for massene. Men ekstrem-metalfansen er trofast - og internasjonal. Arrangøren har solgt billetter over Internett, og kan dermed se hvor de havner. Det kommer alternative påsketurister til Oslo fra hele verden - fra Israel, Australia, Mexico, India og Europa. Det var Jan Martin Jensen og Borknagar-gitarist Jens Rydland som dro i gang festivalen i 2001. Rydland har bakket ut, og i dag er det - i tillegg til Jensen - Ann Frestad, Gro Narvestad og Lars Frode Hansen som drar lasset. Gratulerer.

NB:

Konsertene kan ses og høres live og direkte på NRKs nettsted Upunkt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media