Debatt: EU og EØS

En herlig EU-fri ferie

Hva har EU noensinne gjort for oss?

PASSKØ: Kø foran passkontrollen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix
PASSKØ: Kø foran passkontrollen på Oslo lufthavn Gardermoen. Foto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpixVis mer
Meninger

Sommeren skyller over Norge med jordbær og oppholdsvær. De stigende temperaturene frister kanskje mange EU-motstandere til å krype frem og sole seg i glansen av en EØS-diskusjon, slik som Marit Arnstad fra Senterpartiet. La oss utforske Arnstads Europa ved hjelp av en sommerferie.

Stort lenger enn sikkerhetskontrollen på Gardermoen kommer jeg nok ikke før ferieminuttene forsvinner ned i dragsuget: passkontroll. Jeg kjenner tryggheten senker seg når ventetiden på infoskjermen lyser mot meg: To timer.

Sommerfølelsen treffer som en tsunami.

Vel fremme i det sagnomsuste Syden blir jeg møtt med det ultimate tegnet på sydlig gjestfrihet: en ny passkontroll. Gud forby at jeg har byttet pass siden avgang.

Sulten gnager så klart etter flyturen og lysten på norske landbruksprodukter melder seg når jeg passerer bakeren. Men dette landet langt borte tar ikke våre fabelaktige norske kroner, og jeg kryper ydmyket til minibanken for å skaffe meg nye sedler, med store tall og rare bilder. Om brødet nå koster meg en tikrone eller en ukelønn må gudene vite.

Skulle jeg komme i skade for å ta en dagstur over grensa får jeg æren av å vente i en ny passkontroll og få nye monopolpenger. Gebyrene jeg betaler for vekslingen sluses pent og pyntelig over til et foretrukket skatteparadis.

Men som den opplevelseskåte turisten jeg er, booket jeg så klart en eksklusiv fergetur på den lokale elven fem måneder i forveien. Vel fremme på kaien blir vi møtt av et skilt med fremmede kruseduller og engelske ord rett under:

«Bad water, ferry cancel. No refund.»

Null stress. Jeg finner så klart fram telefonen og raser av gårde med lynhastighet over 4G-nettet for å finne alternativ transport på egen hånd. En kort titt innom SMS-en fra mobilselskapet avslører prisen for moroa: null data inkludert, saftige 10 kr for hver MB jeg forbruker. Norske priser for nordmenn!

Etter langt om lenge synker jeg ned i stolen hos en lokal restaurant for å runde av dagen med litt lokal kultur levert direkte til magen. Lykkelig uvitende om at den «lokale delikatessen» både er en billig etterlikning og inneholder stoffer som i store mengder er en ypperlig kilde til overvekt og kreft. Lenge leve autentisk mat.

Hvis man dømmer dette måltidet etter resultatet på toalettet kan man trygt kalle det et kultursjokk. Ikke en sjel i reisefølget vet hvilket nødnummer man skal ringe, så jeg kan nyte matforgiftningen enda litt lenger for å vise min prisverdige norske utholdenhet i møte med ubehagelige situasjoner.

Siste stopp på reisen blir gangen på det lokale sjukehuset. Naturligvis stues mitt svake legeme på gangen mens innfødte bestemødre med vridd ankel spankulerer inn til legen. De ansatte venter fremdeles på svar fra forsikringsselskapet mitt der hjemme, og imens får jeg nyte turistprivilegiet som annenrangs pasient. Utenlandsk helsevesen for utlendinger!

På vei hjem med første fly, tom konto og matforgiftning sovner jeg med et smil om munnen. Sommerferien min har foregått med full norsk suverenitet og uten byråkratstyre i Brussel.

En herlig EU-fri ferie.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.