- En herlig parodi på hysteriet rundt meg og saken min

Arne Treholt ler godt av ninjafilmen om seg selv.

|||— Det er klart jeg har tenkt nøye igjennom det å framstille en sak, som for meg og mange andre er så alvorlig, på denne måten. Men slik jeg opplever det, er dette en herlig parodi på hysteriet som i sin tid bygget seg opp rundt meg og saken min, sier Arne Treholt til Dagbladet.

I fjor raste Treholt mot Politiets sikkerhetstjeneste og mente han ble uthengt offentlig da de uventet besluttet å legge ut 30 tidligere hemmelighetsstemplede bilder fra saken hans på Internett.

Ut fra det skulle man kanskje tro at han heller ikke ville ha noe særlig til overs for «Kommandør Treholt & Ninjatroppen».

I den norske filmen, som får premiere i august, er spiondommen bakteppe for en absurd vri: Treholt ledet i virkeligheten en tropp norske ninjakrigere. Som til alt overmål var nedsatt av Kong Olav.

Men slik er det altså ikke.

— Da jeg ble forelagt filmplanene for halvannet år siden, syntes jeg det var et spenstig prosjekt og ga det en slags velsignelse. Innimellom er kanskje latter den best måten å møte sånt med.

Vekker oppsikt Etter at den første traileren til filmen ble sluppet før helga, har utlandet nå også merket seg det originale norske prosjektet.

«This. Is. Awesome», skriver den viktige filmbloggen Slashfilm, én av mange som omtaler Treholts fiktive helteepos.

Produsent Erik Vogel mener interessen for filmen i utlandet, ut ifra målsettingene hans, har eksplodert etter trailerslippet.

— Jeg kan verken arabisk eller mer enn videregående fransk, men det er morsomt å se at det skjer så mye rundt på nettet, sier han.

Selv om saken hans nå nok en gang blir mye omtalt internasjonalt, frykter Treholt likevel ikke at usannhetene vil florere.

— Det er skrevet og sagt så mye om saken min at jeg for lengst gitt opp å korrigere feil eller misforståelser. Jeg tror de fleste vil se filmen som det den er: En parodi. Kanskje vil den hos yngre generasjoner bidra til å stille spørsmål ved det politiske overspillet som skjedde for 25 år siden, sier han.

Lærer gjerne ninjateknikk Vogel mener at Norge nå begynner å få et renommé som produsenter av sjangerfilm. Han gir mye av æren til suksesser som «Villmark», «Fritt Vilt»-filmene, «Kill Buljo» og «Død snø».

— Norsk sjangerfilm blander en lokal vri med en internasjonal hook. Vi har noen unike landskap og noen andre muligheter her som oppfattes som originale.

Særlig «Død Snø» rettet mange øyne mot Norge, mener Vogel. Slik sett tror han «Kommandør Treholt & Ninjatroppen» nå er heldig med timingen.

Arne Treholt har på sin side ingen spesiell kommentar til den nye traileren, utover det at han tror den vil vekke interesse for filmen. Men han er svært interessert i å se det ferdige produktet.

— Jeg må nesten få spørre: Hvilket forhold har du selv til ninjateknikk?

— He, he. Jeg må innrømme at det er heller fjernt. Men jeg håper filmen vil lære meg noe.