Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En herre med bart

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Erlend Loe torsdag fikk Kritikerprisen, var det for en barnebok med latinsk tittel og surrealistiske tegninger, som handler om en voksen manns eksistensielle problemer. Hva «Kurt Quo Vadis?» handler om, er ikke lett å si. Det er lettere å si hva den ikke handler om.

  • For den er ikke en typisk barnebok, av den typen som fortrinnsvis kjøpes av bestemødre, og handler om barndommen slik den foregår på bondegården eller i bjørnebærkrattet. Den er ikke oppbyggelig, du lærer ingenting om bordskikk og gode kostvaner (kanskje bare litt om støvsuging). Boka tilhører heller ikke «hvordan-overleve-som-barn-i-en-postmoderne-verden»-kategorien - her er det først og fremst de voksne som har problemer. I bøkene om Kurt har barna biroller.
  • Så hva handler «Kurt Quo Vadis» om? Den handler i grunnen om en mann med stor bart og gul truck som prøver å finne meningen med livet.
  • Han har en datter som spiser for mye saus, en sønn som drikker for mye brus og en minstemann som alltid tar fars parti, men som til gjengjeld «bare er noen få år gammel og nesten ikke skjønner noen ting». Kurt har en arkitektkone med fine venner, som han gjerne vil gjøre inntrykk på. De ler av Kurt, fordi han ikke har personsøker, og dermed opplagt ikke er noen viktig person.
  • Kurt vil bli viktig, og begynner på et stort prosjekt: Utstyrt med ti tusen meter skjøteledning vil han støvsuge hele verden. Utfra hendelsene som følger, kan man utlede en god moral: Du er verd noe selv om du ikke har fin tittel og personsøker. En liten mann kan gjøre en stor bragd. Bedre å være snill og grei enn hoven blei, og så videre. Selv velger jeg å ikke tolke Kurt for mye. Som høytleser på sengekanten konstaterer jeg bare at historiene om Kurt er uhyre godt fortalt og makeløst illustrert av Kim Hiorthøy. De har bare den ene, absolutte ulempe at barn aldri sovner av dem.
  • De tre bøkene om Kurt, «Fisken», «Kurt blir grusom» og «Kurt Quo Vadis?» har solgt i nesten 12000 eksemplarer. De fleste barn jeg kjenner, elsker Kurt. En av dem elsker ham så heftig at han har tatt til tusjen for å tegne og skrive bok nummer fire, siden paret Loe og Hiorthøy er så treige med oppfølgeren.
  • Så «løft ditt hode du raske Kurt», som det heter i boka. Skynd deg tilbake. Ta trucken.