En hjelpende hånd i valget

Ingress

Meninger

Hva skal Jens Stoltenberg og Arbeiderpartiet med fiender når man har tidligere statsråder og partifeller som plasserer bokbomber med kirurgisk presisjon midt i valgkampen? Det tilhører politikkens abc at intern strid i et regjeringsparti er gefundenes fressen for alle medier. Alle vet - også forfattere - at avsløringer om indre konflikter, om det så er gufs fra fortida, selger godt og tilriver seg mye oppmerksomhet. Og det tilhører partilojalitetens abc at den som sår splid i eget parti, i kampens stund, forråder sine egne. Derfor ventet eksstatsråd Karita Bekkemellem med sin bannbulle av ei bok til etter valgkampen i 2009. Men ikke Grete Knudsen. For henne var det viktig å gi ut boka nå, mens valgkampen pågår, fordi det nå er stor interesse for politikk. Tidspunktet er altså valgt med velberådd hu. Om boka er aldri så interessant og gir nye bidrag til forståelse av vår nære historie, er det en nesten uforståelig opptreden av en betrodd politiker som har fått sentrale verv og posisjoner av partiet og partiledelsen som hun nå aktivt og bevisst skader.

To timer etter at boka ble lansert var det tillyst pressekonferanse på Ringnes Bryggeri på Gjelleråsen uten-for Oslo. Der la Stoltenberg og LO-leder Gerd Kristiansen fram en «fagligpolitisk plattform for åra 2014 til 2017». Det er et program i ti punkter som forplikter Ap og LO gjensidig til å arbeide for definerte saker i kommende fireårsperiode. Det dreier seg om å legge til rette for en aktiv næringspolitikk, et inkluderende arbeidsliv, motarbeide sosial dumping som følger av høy arbeidsinnvandring, satse på anstendige arbeidsvilkår, at folk i størst mulig grad får faste stillinger, at kvinner får heltid framfor ufrivillig deltid og mye annet. På mange måter er det dette valget handler om. De rødgrønne, inklusive LO, og de borgerlige har ulikt syn på hvordan arbeidslivet fungerer og bør reguleres.

Men de aller fleste journalister var bare opptatt av Jens Stoltenbergs mulige kommentar til de negative karakteristikkene han var tildelt av en hevngjerrig Knudsen. Stoltenberg nektet forståelig nok å etterkomme ønskene om å kommentere dette. Så lenge har han vært med i gamet, og i så mange konflikter har den påstått konfliktskye Stoltenberg stått, at han vet at ytringer om boka fra hans side bare ville forstyrret hans nesten umulige oppgave med å vinne valget.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.