Anmeldelse: «Risk»

En høyst severdig dokumentar om en av vår tids mest kontroversielle og fascinerende skikkelser

«Risk» er en fengslende – om enn ikke spesielt god – film om WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange.

DOKUMENTAR: Her er traileren på dokumentaren «Risk» av Laura Poitras. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Dømt ut fra tradisjonelle journalistiske og filmatiske kriterier, er Laura Poitras’ «Risk» på mange måter en dårlig dokumentarfilm. Den er formløs, den foretar store, umotiverte sprang i tid, og den er laget av en filmskaper som ved å inngå et romantisk forhold til et av filmens subjekter har gitt avkall på alle pretensjoner om objektivitet. Dette betyr imidlertid ikke at den ikke er et ekstremt fascinerende portrett av WikiLeaks’ enigmatiske og kontroversielle grunnlegger Julian Assange.

Kursendring«Risk» har blitt til over en periode på seks år, og bærer tydelig preg av at fokus og vinkling har endret seg underveis. Filmen ble først vist i Cannes i fjor, men den versjonen som nå er å se på norske kinoer er klippet fullstendig om etter WikiLeaks’ lekkasjer av interne dokumenter fra Det demokratiske partiet under fjorårets presidentvalgkamp i USA.

Det som begynner som en film om en idealistisk organisasjon som kjemper for transparens og demokratiske verdier, utvikler seg gradvis til noe som minner mer om en spionthriller. Og den gemyttlige tonen som preger Assange og hans aktivistkolleger der de driver internasjonal storpolitikk rundt kjøkkenbordet i Norfolk erstattes av nervøse møter i buskas i parken og en snikende paranoia som etter hvert også fester sitt grep om publikum.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer