Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En human og etisk bioteknologilov

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BIOTEKNOLOGI: Birgitte Bjørvik retter i Dagbladet 07.08.06 skytset mot SV, som hun mener er motstander av at Norge skal tillate såkalt preimplantasjonsdiagnostikk, det vil si at man undersøker et befruktet egg før det settes inn i livmor, bl.a. for å unngå alvorlig sykdom ved fosteret. Bjørvik er selv mor til ti år gamle Oliver, som er sterkt handikappet. Hun er bærer av en alvorlig arvelig sykdom som kan føre til psykisk funksjonshemming, og har abortert tre syke fostre og født et sykt barn i 16. svangerskapsuke. Etter å ha reist til USA, som tillater preimplantasjonsdiagnostikk, er Bjørvik nå gravid med friske tvillinger. De problemstillingene Bjørvik tar opp er viktige. SV har gjennom lang tid diskutert de etiske problemstillingene som knytter seg til dette feltet, og SVs stortingsgruppe vedtok i mars i år at vi ønsker en revisjon av bioteknologiloven som tar hensyn til nettopp det Bjørvik etterlyser. De sykdommene som i dag kvalifiserer for fosterdiagnostikk og seinabort skal defineres som alvorlige nok sykdommer til at preimplantasjonsdiagnostikk skal tillates. Bakgrunnen for dette er blant annet at man mener det er bedre å undersøke egg på forhånd enn å la kvinnen gjennomføre en belastende forstervannsprøve og/eller seinabort langt ut i svangerskapet. Dette påpekes også av Birgitte Bjørvik selv.

SV HAR VÆRT opptatt av denne diskusjonen gjennom flere år og har tradisjonelt vært tilbakeholdne. Dette skyldes blant annet frykt for at Norge skal bli et mer ekskluderende land i framtida, hvor det ikke er plass til mennesker med ulike handikapp og store, ressurskrevende behov. Dels har vi påpekt at mange av de perspektivene som forespeiles fra forskningshold (dette dreier seg også om en milliardindustri) er urealistiske og bærer ekstra stein til byrden for allerede sterkt prøvede familier. Preimplantasjonsdiagnostikk er ikke risikofritt. I tillegg vil vi, ettersom teknologien utvikler seg, kunne bli stilt overfor valg vi egentlig ikke ønsker å ta, men hvor mange vil føle seg presset til å ta disse valgene.

MAN KAN HA som prinsipielt syn at preimplantasjonsdiagnostikk bør være forbudt, fordi et par kan få bestemme hvorvidt de ønsker å få barn, men ikke hva slags barn det skal bli. Dette synet deler ikke SV. Det er minst like etisk betenkelig å akseptere meget risikable og umulige svangerskap med selektiv seinabort eller døden som utgang dersom risikoen er kjent fra før (gjennom arv) og man kan foreta grep som forhindrer slik lidelse. Det er samtidig veldig viktig å ta en grundig diskusjon av både hvordan samfunnet forholder seg til mennesker med funksjonshemminger, hvordan vi håndterer forskjellighet, hvordan vi unngår å presse gravide og par til å ta bestemte valg og hvordan vi tilrettelegger for funksjonshemmede og deres familier. SV vil fortsette å kjempe for at vi skal være et inkluderende land som ikke diskriminerer og utestenger, men hvor det er rom for ulike typer mennesker.