Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En hverdagslig mafia

Det er lett å forstå at naboer ikke har fattet mistanke til Cappelens venner.

EN GARASJE I OSLO VEST: Politiets spanere tok seg inn i denne garasjen natt til 18. desember 2013 og iscenesatte et tyveri for å se hvordan Cappelen og hans nettverk reagerte. Det ble tatt beslag i 109 kilo hasj den natten. 
EN GARASJE I OSLO VEST: Politiets spanere tok seg inn i denne garasjen natt til 18. desember 2013 og iscenesatte et tyveri for å se hvordan Cappelen og hans nettverk reagerte. Det ble tatt beslag i 109 kilo hasj den natten.  Vis mer
Kommentar

I Oslo tingrett har vi de siste fem ukene hørt mye om menn som kaller hverandre slikt som «Cruise», «Legg» og China». De har operert med kontanter i så stort omfang at det har vært nødvendig å vakumpakke sedlene for å transportere dem skjult i biler. Sammen har nettverket rundt Gjermund Cappelen håndtert enorme mengder narkotika.

HASJBARON: Gjermund Cappelen, her i Asker og Bærum tingrett under første behandling av oppbevaringssaken. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
HASJBARON: Gjermund Cappelen, her i Asker og Bærum tingrett under første behandling av oppbevaringssaken. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet Vis mer

Tre av dem ble sammen med den selverklærte hasjbaronen dømt etter mafiaparagrafen, totalt sju av samarbeidspartnerne er dømt til fengsel i mellom fem og 16 år. En soner allerede, etter dommen i den såkalte oppbevaringssaken i Asker og Bærum tingrett. En annen stakk av, men ble nylig pågrepet på en flyplass i Colombia.

Ankesaken for de fem andre går nå i Borgarting lagmannsrett. Siden det i går var rettsfri i saken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, var sistnevnte innkalt som vitne.

Store deler av pressebenken fulgte med Cappelen til lagmannsretten, men her var ingen skoleklasser eller filmskapere på publikumsplass som i tingretten. Stemningen i Borgarting var slik den gjerne er: Oppmerksomme jurymedlemmer som noterer nøye på ark etter ark, profesjonelle aktører som utfører jobben med nøktern tilnærming og tiltalte som småprater litt med advokatene sine, men ellers virker å være preget av stundens alvor.

Rett og slett den lavmælte normalen når rettsstaten virker som den skal.

Storsmugleren selv har som kjent vært yrkeskriminell hele sitt liv, har aldri betalt skatt og bare hatt to måneders ærlig arbeid på 50 år. Samtidig har han levd et liv i luksus, brukt hundretusener på ferieturer, kjørt dyre biler og eid et utall dyre klokker.

Mennene på tiltalebenken i lagmannsretten har jobber som treningsinstruktør, rørlegger og hjelpepleier. For enkelte av dem har nok de vanlige jobbene blitt nedprioritert gjennom åra, Cappelens nestkommanderende «brusselgeren» har tidligere drevet et brusutsalg og butikk, men oppga å være arbeidsledig i Asker og Bærum tingrett. Det er imidlertid lite ved framtoningen som leder tankene til luksus, sus og dus. På tiltalebenken ser de først og fremst ut som helt vanlige menn, i olabukser og gensere, med barn og kanskje barnebarn.

Middag på bordet og hasj i garasjen er ikke hverdagslig i norske hjem, men det har det vært for disse mennene. De ble tatt med penger, hasj, vekter, tape, engangshansker og vakumpakkemaskiner. Hjemme hos meg har vi også tape, hansker og vakumposer. Vi bruker sistnevnte til sous-vide matlaging, mennene på tiltalebenken brukte sine til å vakumpakke penger. Cappelen hadde en perioden en egen leilighet i Sandvika som bare ble brukt til dette, har han fortalt i tingretten. Da mennene på tiltalebenken i lagmannsretten ble arrestert, var det med store mengder kontanter i tillegg til hasjen. For dem ble det kanskje hverdagslig. Det må være en fordel, skal kunne drive mafiavirksomhet midt i norske boligstrøk i tiår av gangen.

Gjermund Cappelens samarbeidspartnere er helt vanlige folk som behandler hasj som en helt vanlig vare.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling