KOMMENTARER

En hvit ANC-helt

Torsdag arrangeres den store finalen i foredragsserien som forskningskomiteen for grunnlovsjubileet har hatt ansvaret for. Da taler dommer Albie Sachs i Gamle Festsal ved Universitetet i Oslo.

ALBIE SACHS: Forsvarer for lederne i ANC og en av hovedarkitektene bak den sør-afrikanske grunnloven. Foto: Wikipedia
ALBIE SACHS: Forsvarer for lederne i ANC og en av hovedarkitektene bak den sør-afrikanske grunnloven. Foto: Wikipedia Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I Norge kjenner vi best til de svarte frigjøringsheltene fra kampen mot apartheid i Sør-Afrika: Nelson Mandela og Oliver Tambo. Men Albie Sachs ruver på linje med dem, «han er en av gigantene», heter det når verdens ledende aviser omtaler ham.

Når han er invitert til Oslo som den siste i ei rekke som teller størrelser som Quentin Skinner, som foreleste i Bergen, Jan-Werner Müller i Oslo, Lynn Hunt i Trondheim og Bhikhu Perekh i Tromsø, er det som en av Sør-Afrikas grunnlovsfedre.

1814-jubileet har naturligvis først og fremst handlet om Norge og de norske forutsetningene både for Eidsvolls-grunnloven og de endringer som er kommet til underveis. Men det har også vært naturlig å gi historien et internasjonalt perspektiv. Det skyldes ikke minst en ny vending i menneskerettighetstenkningen. De siste 25 åra har rettighetsspørsmålene stått helt sentralt i all debatt om konstitusjoner og konstitusjonell endring. Stortingets egen gave til jubileet var vedtaket om å innføre en hel katalog av rettigheter i grunnlovsteksten.

Albie Sachs er en av hovedarkitektene bak den sør-afrikanske grunnloven, og den av frigjøringsheltene som kjempet drabeligst for å gi plass til de moderne menneskerettighetene. I ettertid har han også arbeidet for å gi dem konkret innhold. Blant de institusjonene grunnloven etablerte er landets forfatningsdomstol, der juristen Sachs i en årrekke har vært den ledende dommer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer