Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- En hyllest til alle som har havna på skråplanet

Hege (18) er månedens poet.

(Dagbladet.no): Desemberpoeten kaller seg ofte heroinoverdose, men bak nicket skjuler Hege Myhrebakken (18) seg. Hun er fra Hadeland en time nord for Oslo, men tilbringer dagene på medialinja ved Gjøvik videregående skole.

- Skriving er favoritthobbyen min, samt at jeg tilbringer mye tid med venner. Jeg bor på hybel, så sosialt samvær er ganske viktig for meg, forteller hun til Dagbladet.no.

- Hvor lenge har du skrevet?

- Jeg har skrivi dikt og historier fra jeg lærte å skrive i sjuårsalderen, og arbeida seriøst med det sida jeg var rundt 13. Det er først i det siste åra jeg har funnet en skrivestil som passer meg, og bestemt meg for å konsentrere meg om moderne lyrikk og kortprosa. Jeg er også fryktelig fascinert av pønkpoesien i Norge, og prøver å knytte skrivinga mi litt opp til den, særlig stilen til Gene Dalby og Cindy Haug.

Hyller vennen som døde

Hege tilbringer mye tid på biblioteker.

- Jeg leser minst ei bok i uka og alt mulig: krim, lyrikk, poetiske romaner, prosabøker og så videre. Musikk er også svært viktig for meg. Jokke og Pink Floyd er hjertebarna, totalt forskjellig, men til stor inspirasjon.

- Kan du fortelle litt om diktet?

LADY WITH THE RED SHOES: - Dette er meg i mitt rette element - jeg og venna mina har ofte photoshoots når det ikke er noe å gjøre på skolen, forteller Hege Myhrebakken. Foto: PRIVAT
Send inn dikt i Skolekammeret. Blir du en av finalistene, kommer diktet ditt på trykk i Dagbladet.
LADY WITH THE RED SHOES: - Dette er meg i mitt rette element - jeg og venna mina har ofte photoshoots når det ikke er noe å gjøre på skolen, forteller Hege Myhrebakken. Foto: PRIVAT
 • Send inn dikt i Skolekammeret. Blir du en av finalistene, kommer diktet ditt på trykk i Dagbladet.
 • Vis mer

  - Diktet «avrusning/sjukdom» blei til natt til første januar 2007, litt over et år sida. Det hadde vært ei tung tid for meg og mange rundt meg, og likevel kunne jeg beskrive all frustrasjon, tristhet og små glimt av håp med kun tjue ord. Det er altså et ganske kortfatta dikt, og tilbakemeldinger viser at folk likevel tolker denne på mange forskjellige måter. Jeg fant det igjen da jeg gikk igjennom noen gamle papirer i starten av desember, og bearbeida det litt. Diktet er viktig for meg personlig, og representerer et veiskille, på flere måter.

  - Vi har registrert nicket ditt ganske lenge. Vil du fortelle hvorfor du bruker akkurat det?

  - Det viser til temaer jeg ofte skriver om. Noen av mine beste venner er sprøytenarkomane, og deres erfaringer og historier er til stor inspirasjon for meg. Jeg har også vært medlem på skrivebua.no sida 2004, og for i underkant av to år tilbake, døde en ung gutt jeg knytta bånd med der av ei heroinoverdose. Det er en hemmelig hyllest til han også - til alle som har havna på skråplanet.

  Les juryens begrunnelse:

  Nærhetens fare

  Månedens dikt handler om nærhet. Men mellom hvem? Eller hva? På den ene siden kunne diktet tolkes erotisk, eller i alle fall tillegges erotiske overtoner: Morellmunnen, diktets røde magisk tiltrekkende kraft som gir alt det er behov for, enten jeg-personen ber eller hvisker.

  Men diktet handler samtidig om noe helt annet. Om noe mer ødeleggende. Signaler om dette sender forfatteren allerede i overskriften, og følger tydelig opp i de to siste linjene. Da får diktet en dobbelthet, en erkjennelse som tvinger tolkingen over i andre og farligere baner.

  Metaforene er få - «morellmunnen» og «min drabant» - men fylte av kraft. Som følge av naturlovene kretser en drabant - et lite himmellegeme - uavvendelig og systematisk rundt et annet og større himmellegeme. I tidligere tider betydde drabant livvakt, en som sørger for fyrstens trygghet.

  Juryen falt for diktet fordi det har en innebygd, spennende tvetydighet. Fordi det ikke overforklarer, men utfordrer (Gustave Moreau). Gratulerer, heroinoverdose!

  For juryen,

  Kristian Rishøi

  Juryen besto denne gangen av Birgitte Mandelid, Kristian Rishøi, Niels Schia og Maria Børja.

  SE OGSÅ:

  MÅNEDENS POET: Hege Myhrebakken er valgt ut blant <a href=\'http://www.dagbladet.no/kultur/2008/01/04/522910.html\'>desemberfinalistene</A>. Se hennes røde sko i bunnen av intervjuet!
  Utforsk andre nettsteder fra Aller Media