Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En hyllest til Jørgen Foss

Jeg vet hvordan det er å være tjukk. Derfor blir jeg provosert Kari Jaquesson tillater seg å omtale Foss på denne måten.

SER IKKE: «Problemet til Jaquesson er godt forankret i hennes sviktende evne til å se menneskene bak alle kiloene,» skriver artikkelforfatteren om Kari Jaquessons (bildet) kritikk av leder av landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss.
SER IKKE: «Problemet til Jaquesson er godt forankret i hennes sviktende evne til å se menneskene bak alle kiloene,» skriver artikkelforfatteren om Kari Jaquessons (bildet) kritikk av leder av landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss. Vis mer

Kari Jaquesson er igjen på krigsstien mot overvektige mennesker. Denne gangen rettes ammunisjonen mot leder av Landsforeningen for overvektige, Jørgen Foss. I følge Jaquesson våger ingen mennesker «å si imot han fordi han er tjukk». Videre hevder hun at overvektige mennesker er misbrukere på lik linje som rusmisbrukere, og tjukke mennesker skjuler seg bak «et lass av fett».

Slik omtale av medmennesker illustrerer hennes arroganse og respektløse holdning til overvektige mennesker. Treningsekspert Jaquesson er bare det; treningsekspert. Hun har åpenbart ikke kunnskap om og innsikt i hva det vil si å være overvektig. Jeg har selv vært ekstremt overvektig i ung alder. Jeg har blitt mobbet, utfryst og latterliggjort. Jeg vet hvordan det er å være tjukk. Derfor blir jeg provosert når hun tillater seg å omtale Foss på denne måten. Foss gjør en formidabel innsats for overvektige mennesker. Hans arbeid for å gi overvektige en reell stemme er enestående. Problemet til Jaquesson er godt forankret i hennes sviktende evne til å se menneskene bak alle kiloene.

Anniken Fossland Grønstad.
Anniken Fossland Grønstad. Vis mer

Men hun nøyer seg ikke bare med kritikk av overvektige. Tidligere i år angrep hun også foreldrene til tjukke barn og ga dem merkelappen «omsorgssvikt». Overvektsutfordringen er ingen egnet arena for å plassere skyld. Det er for mange ukjente faktorer. Når et barns omgivelser preges av mobbing og ekskludering må foreldre stille opp som hengivne og beskyttende foresatte. Det oppnås ikke ved at også de kommenterer barnets kropp og utseende.

Jeg er overbevist om at man ikke fullt ut kan forstå hva det innebærer å være overvektig dersom man ikke har opplevd det. Derfor er det viktig at eksperter henvender seg til oss som har førstehåndskunnskap med overvekt. Bruk oss som den kompetansebanken vi er, framfor å operere med et stigmatiserende og belærende blikk. Jaquessons medisin til oss overvektige er mer aktivitet, sunnere kosthold og skyldige foreldre.

Behovet for en langt mer nyansert tilnærming ignoreres fullstendig og de menneskelige hensyn bagatelliseres. Fysisk aktivitet, slanking, endring av næringsinntak - en fullstendig endring av livsførsel er det som kreves av oss overvektige. Det er ikke gjort i en håndvending.

Følg oss på Twitter
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media