Anmeldelse: Ingvar Ambjørnsen, Ingen kan hjelpe meg

En hyllest til litteraturen

Ingvar Ambjørnsens nye bok er en lekker sommerhilsen til Elling-fansen.

NY ROMAN: Ingvar Ambjørnsen er ute med en ny Elling-roman, som han omtaler som et bonusspor til fjorårets comeback. Foto:Asbjørn Svarstad
NY ROMAN: Ingvar Ambjørnsen er ute med en ny Elling-roman, som han omtaler som et bonusspor til fjorårets comeback. Foto:Asbjørn Svarstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ingvar Ambjørnsen har med Elling skapt en gave, både til leserne og til seg selv. Karakteren er et utmerket prisme å se verden gjennom, med sine tørrvittige, såre, nervøse, ærlige, kloke og gjenkjennelige perspektiver. Nå har forfatteren viet en hel bok til Ellings lesing av en roman.

Det er bare et år siden forrige og femte Elling-bok, «Ekko av en venn», kom. Da var det hele tjue år siden sist gang vi fikk hilse på Elling i romanform. Nå har «Ingen kan hjelpe meg», som forfatteren har omtalt som et slags bonusspor til fjorårets comeback, kommet.

Og det er nettopp en deilig bonus boka føles som!

Overskudd og skriveglede

Boka, som har fått undertittelen «En lesereise med Elling», kommer ikke til å stå seg som et hovedverk i Ambjørnsens forfatterskap. Men det er ikke meningen heller. Den artige, vesle boka er fylt med overskudd og skriveglede av typen som kanskje oppstår nettopp når en tillater seg å ikke ta seg selv og teksten så høytidelig.

Elling er samme sted i livet som han var sist. Vi blir igjen med til sokkelleiligheten som han leier på Grefsen i Oslo av enkefruen med det fjonge navnet Annelore Frimann-Clausen. Elling har gitt seg selv et tidagersprosjekt: Han skal lese «Lanzarote» av den franske forfatteren Michel Houellebecq.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer