En ideell gavebok

Mange kulturhistoriske Italia-fortellinger vi kjenner på norsk - fra Henry Morton til Nic. Stang - begynner ferden med å krysse Alpene. Trange pass og svimlende dalsluk gir jo selve inngangen til dette landet, som så folder seg ut mot sør med sitt uimotståelige teppe av kunstens og sivilisasjonens skatter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Trond Berg Eriksen: «Sør for Alpene, nord for Po»Med bilder av Thor FurulundAschehoug373 s. Kr 368Også idéhistorikeren Trond Berg Eriksen leder oss over Alpene, fra St. Moritz og over Maloja-passet og inn i Italia gjennom Val Bregaglia, der reisen begynner. Men særegent for hans fortelling er at den så lenge fortsetter der oppe. Berg Eriksen drar ikke fort videre: han forblir en god stund i Lombardias fjell, og leder oss fra by til by i høyden før han først på side 100 kommer ned til Po-sletta og Milano, og reisen går mot øst, via Bergamo, Verona, Padova og til Venezia.

Bare det at så store deler av boka er konsentrert om byer i Lombardia, gjør den spesiell. Dette kulturlandskapets skiftende historie gjennnom antikken, folkevandringstida, inn i middelalderen og ut gjennom den vitale langobardiske renessanse har etterlatt et sant mangfold av spor. Og vår mann har sannelig lest leksen. Fra by til by fører han oss, med sikker hånd og enorme kunnskaper. Kirker, borger, klostre foldes ut med masser av historie, men vi får også med oss diktere, turister og andre nysgjerrige som gjennom århundrene har vevd seg ut og inn i disse landskapene. Her lå steder Goethe besøkte og Nietzsche elsket.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer