En idyll fra helvete

Thorbjørn Egners univers er en falsk idyll med stivnede verdier. Men farlig for barn er han ikke, skriver John O. Egeland.

UTOPI: Håkon Ramstad som politimester Bastian i høstens ny oppsetting av "Folk og røvere i Kardemomme by" på Nationaltheatret.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UTOPI: Håkon Ramstad som politimester Bastian i høstens ny oppsetting av "Folk og røvere i Kardemomme by" på Nationaltheatret. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOFIA JUPITHER har begått en dobbel dødssynd: Hun kritiserer det norske ikonet Thorbjørn Egner fra et svensk ståsted. Riktignok er Jupither teaterregissør, og må antas å ha greie på drama. Men hun høster storm for å hevde at Egners «Folk og røvere i Kardemomme by» hindrer arbeidet for mangfold og likestilling i generasjoner framover. Jupither, som for tida har et engasjement på Nationaltheatret, går enda lenger. Hun spytter i alterkalken og mener nordmenn bør begrave Thorbjørn Egner for alltid. Den svenske regissøren mangler ikke mot.

REAKSJONENE på kronikken i Aftenposten lot ikke vente på seg. Rasende lesere vil ha seg frabedt dette snikangrepet på grunnfaste norske verdier og kultur. De forsvarer Kardemomme-samfunnet som et bilde på orden og fellesskap. Dette er kritikkens ene hovedlinje. Den andre er knyttet til Jupithers svenske bakgrunn. Her virvles det opp mange velkjente forestillinger om stivbeint svensk orden, mangel på humor og overvekt av det politisk korrekte. Bommene skal senkes for enhver pris. Noen reell debatt om Egners litterære univers er ikke ønsket.

PROBLEMET MED kritikken fra Sofia Jupither er at hun både har rett og tar feil. Man skal ha det norske flagget som dynetrekk for ikke å se at Egners drama er breddfullt av menneskelige roller og verdier som har gått ut på dato. Samtidig må man ha et mekanisk - nesten autoritært - menneskesyn for å hevde at Kardemomme by hjernevasker folk i generasjoner framover. Det står ikke så dårlig til med menneskeheten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer