KOMMENTARER

Hepatitt C:

En ignorert epidemi

Hvor lenge skal vi la folk dø av en sykdom vi kan behandle?

SMITTEVERN: Rene sprøyter til injiserende rusmisbrukere forhindrer spredning av hepatittviruset. Foto: Rick Callahan / AP / NTB Scanpix
SMITTEVERN: Rene sprøyter til injiserende rusmisbrukere forhindrer spredning av hepatittviruset. Foto: Rick Callahan / AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Omtrent en halv prosent av befolkningen i Norge har hepatitt C, en betennelse som blant annet kan føre til skrumplever og leverkreft. Før 1994 spredte smitten seg gjennom blodoverføring, det skjer ikke lenger. For de fleste skal det nå veldig mye til å bli smittet. Det finnes dessuten en enkel og effektiv behandling som i de aller fleste tilfeller fjerner viruset helt.

Så hvorfor er ikke sykdommen utryddet?

Svaret finnes hos én gruppe. Et sted mellom 60 og 70 prosent av alle sprøytenarkomane i Norge er smittet. Mange vet det ikke selv, men bærer på det som en dag kanskje vil ta livet av dem. Hepatitt C er den vanligste dødsårsaken blant narkomane over 40 år.

Mens smittefaren har blitt begrenset nærmest til utryddelse for de aller fleste, er bruk av skitne sprøyter en form for smitte det av en eller annen grunn synes umulig å få gjort noe med. Husk det neste gang du hører noen si at sprøyterom og utdeling av rent brukerutstyr har negativ signaleffekt.

Et annet problem er prisen. Det finnes seks typer hepatitt C, omtrent 60 prosent har genotype 2 eller 3. Medisinen for de variantene koster 540 000 kroner per pasient. Siden det kan gå tiår fra smitte til sykdomsutbrudd, begrenser myndighetene utgiftene ved å holde tilbake behandling inntil leverskade er påvist.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer