En ikke-drikkers betraktninger rundt helgenes hysteri

Avskaff Vinmonopolet. Seriøst.

FORSTÅR IKKE: Det virker ikke som politikerne beveger seg særlig mye i sentrum natt til søndag, skriver rapperen Vågard Unstad. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen /NTB scanpix
FORSTÅR IKKE: Det virker ikke som politikerne beveger seg særlig mye i sentrum natt til søndag, skriver rapperen Vågard Unstad. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen /NTB scanpixVis mer

Jeg drikker ikke alkohol lenger. Det er ikke noe spesiell grunn til det, men for åtte år siden sluttet jeg. Det har påvirket livet mitt i svært liten grad, og det gjør meg ingenting at folk rundt meg drikker. Faktisk er jeg for en mer liberal alkoholpolitikk, sånn grovt sett. Det eneste stedet jeg merker at det er rart å være edru er på byen. Ikke på fester, ikke på vors, ikke på nach. Kun på byen.

Det er noe krampaktig over byen. Så klart, mye har nok å gjøre med forventninger, behov for å avreagere og en enorm seksuell spenning. Men jeg, som den edru observatøren i de fulles krigssone, tror det er en annen faktor som er med å piske opp stemningen - myndighetene. Åh, det føles godt å få skylde på de gode, gamle myndighetene, men jeg mener alvor.

Dere har hørt det før: Dyr alkohol gjør at folk kommer på byen stupfull, de kommer seint, de drikker fort, alle må gå samtidig, dårlig kollektivtransport, taxikø, matkø. Med andre ord: masse fulle folk som er på de samme stedene samtidig.

I tillegg er det slik at det i de fleste norske byer som er store nok til å ha skikkelige bydeler, så samles likevel alle som vil drikke i sentrum når helgene kommer. Det er få eller ingen tilbud i bydelene. Oslo er unntaket, sjøl om sentrumstilstrømningen er stor også her.

En oppskrift på katastrofe.

Men det virker som de fleste politikerne våre mener dette er et system som fungerer. Jaha. Nå skal det sies at jeg mener at de fleste politikerne våre ikke fungerer, men det er ikke så relevant her. Jeg liker bare å si det.

Sjøl om du skulle være uenig med meg og mene at vi har noen flotte politikere her til lands, så er du vel enig i at det ikke virker som de beveger seg særlig mye i sentrum natt til søndag. De regulerer altså noe de ikke forstår. Tenk om andre bransjer skulle møtt like mye manglende kunnskap, fordommer og motvilje!

Vågard Unstad, rapper i gruppa A-laget.
Vågard Unstad, rapper i gruppa A-laget. Vis mer

Det hadde vært som å gjøre meg til fiskeriminister.

I min hjemby, Bergen, har byrådet i et høyst uvanlig tilfelle av fornuft nylig åpnet for økt skjenking i bydelene, forhåpentligvis for å dempe sentrumstilstrømningen i helgene. I tillegg gir de såkalte «kultursteder» (en noe flytende definisjon, men åkej …) muligheten til å holde dørene åpne en halvtime lenger. Ikke store tiltak, men det er en start.

Jeg tror nemlig jeg har løsningen på hele problemet, og det er ikke fordi jeg er spesielt smart. Det er fordi den er ganske innlysende.

Skill mellom ulike typer serveringssteder når utelivet skal reguleres.

Ja, jeg forstår at politikerne ikke vil slippe utelivsbransjen ut av kontroll. Det er faktisk helt greit. Regler er ikke så dumt det, så lenge de kan forklares og forsvares med sunn fornuft.

La nattklubber som fokuserer på formidling av musikk, både live og klubbkultur, skjenke til langt på natt. Folk er ikke her bare for å drikke, men også for å danse og oppleve musikk.

La vanlige skjenkesteder stenge omtrent som de gjør nå, kanskje en time seinere enn i dag. Da har folk fått rast litt ifra seg, og er ikke like klar for å slåss om en kebab.

La folk få åpne puber og liknende rolige skjenkesteder i bydelene. Sørg for at disse stenger relativt tidlig, sånn at folk som vil drikke litt i lystig lag kan gjøre dette uten å måtte dra til sentrum og uten å måtte herje hele natta.

Det er bra at folk drikker der de bor. Terskelen er høyere for å pisse oppetter en husvegg når det er naboens.

Sett ned prisen på alkohol så folk har råd til å drikke på byen. Jada, folk kommer til å gå amok i starten, men det går over og de fleste kommer til å komme seg helskinnet gjennom det.

Avskaff Vinmonopolet. Seriøst. Jeg har aldri stemt på et høyreparti, men jeg trenger ikke Statens hjelp til å unngå alkoholisme. Det er ikke 1924 lenger.

La folk få gå på byen og kose seg uten at de føler at de blir pisket rundt. Det er nemlig sånn at nordmenn flest liker å drikke. Sånne som meg er unntaket. Nordmenn kommer ikke til å slutte å drikke med det første, så kan vi ikke prøve å tilrettelegge for denne drikkingen da? Kan vi ikke gjøre den så behagelig, sosial og lite pes som mulig?

Røykeloven gjorde det mulig for allergikerne og astmatikerne å gå ut på byen som alle andre. Vil en mer liberal alkoholpolitikk gjøre det mulig for ikke-drikkerne å gå ut uten å miste troen på menneskeheten fram til neste gang man ser et barn smile?

Det kan svært godt hende jeg tar helt feil. Men dagens system fungerer ikke, så la oss prøve noe nytt.

Følg oss på Twitter

Om det slår feil så får vi oss i det minste en real fest.