I NEW YORK: Isabell El-Melhaoui (18) er månedens poet med et dikt om en reise til New York. — Diktet ble faktisk til i lufta — da jeg satt på flyet på vei hjem fra New York og tenkte over oppholdet mitt der, forteller hun. Foto: PRIVAT
I NEW YORK: Isabell El-Melhaoui (18) er månedens poet med et dikt om en reise til New York. — Diktet ble faktisk til i lufta — da jeg satt på flyet på vei hjem fra New York og tenkte over oppholdet mitt der, forteller hun. Foto: PRIVATVis mer

En indianer i New York

Isabell (18) skrev vinnerdiktet i lufta på vei hjem.

Isabell El-Melhaoui (18) er kåret til månedens poet for oktober, med et dikt kalt «utenlandsreise».

— Oi, er det sant? svarer poeten som mest sendte inn diktet «for moro skyld.»  

Når fram
Det er et knapt år siden Isabell ble kåret til fjorårets novemberpoet. At utmerkelsene skjer om høsten er muligens ikke helt tilfeldig:

— Høsten er nok min favorittårstid og både jeg og diktene mine preges vel mer av den enn jeg liker å innrømme, sier hun. 

— Hvordan har året vært?

— Det har egentlig gått veldig fort, og det er i det hele tatt litt rart å tenke på at det er november og at jeg er blitt månedens poet igjen.

— Gjorde det noen forskjell å bli utpekt sist?

— Det gjorde, eller gjør en forskjell å bli månedens poet i den forstand at man får en form for bekreftelse på at det man skriver kanskje har et eller annet ved seg, og at dette forhåpentligvis når fram til andre. Eller bare det å vite at man ikke har skrevet seg helt inn i en egen liten boble ingen andre kan ta del i.

— At diktet mest ble sendt inn for moro skyld, betyr det at du ikke har skrevet så mye i det siste?

— Jeg har nok ikke hatt så mye tid til diktskriving som jeg skulle ønske. I hverdagen blir det mest skriving av lister over ting som må gjøres, enten det er skolearbeid og rydding av rom, eller om det er musikk som skal høres på og bøker som skal leses.

Kollektivdrømmer
Isabell går tredje år på videregående skole, men i andre klasse, etter at hun byttet fra drama til studiespesialiserende med fordypning i historie og filosofi, biologi og sosiologi.

— Hva tenker du om veien videre, etter skolen?

— Akkurat nå drømmer jeg om å bo i et kollektiv med mine bestevenner til høsten, og dermed romantiserer alt som heter dårlig råd, jentekrangler, restemiddager og dårlige søndagsfilmer. Siden vil jeg nok studere psykologi eller litteraturvitenskap/språk på ett eller annet universitet i en eller annen by i Europa. 

Isabells utferdstrang kan også skimtes mellom linjene i oktoberdiktet — som ble til nettopp etter en utlandsreise:

— Diktet ble faktisk til i lufta, sier Isabell. — Dette er bokstavelig talt da jeg satt på flyet på vei hjem fra New York og tenkte over oppholdet mitt der. Spesielt tenkte jeg på den lille utflukten mamma og jeg tok til Brooklyn. Bygningene var lavere enn på Manhattan, og det var ikke mennesker, neonskilt og gule taxier overalt. 

Reiselyst
Juryen leser en kritikk av forbrukersamfunnet i det. Først og fremst får USA gjennomgå, men kritikken rammer også det norske samfunnet og Norge, slik landet har blitt:

— ... der «fordi det er billig» har blitt en folkesang, og vi kjøper og kaster mer enn noen gang. Stemmer dette med dine tanker?

— Det er kanskje en liten kritikk til forbrukersamfunnet, men kritikken gjelder i så fall også meg selv, mener Isabell.

— Jeg ser jo hvor mye enklere det er å dra kortet bare fordi det står «salg» eller «3 for 2» på noe. Men man kan jo spørre seg selv om man har gjort et kupp hvis det likevel havner innerst i klesskapet med klær man aldri bruker før det er dømt til å havne på en overpriset vintage-butikk i byen for å «kuppes» på nytt av sånne som meg. Hva er det man sier? «Mye vil ha mer.» Men det handler ikke hovedsaklig om det.

— Vi leser også reiselyst inn i diktet. Tittelen virker forlokkende, og jeg-personen har tross alt søkt om oppholdstillatelse. Handler diktet også om et ønske om å høre til?

— Ja, det er nok også det ønsket om å høre til, inspirert av en reise jeg selv foretok i New York. I tillegg preges jeg-et av en viss rotløshet, for personen er også «uten land», forteller oktoberpoeten.

Juryen synes særlig slutten på Isabells utenlandsreise er kostelig. Her blir søknaden om oppholdstillatelse — noe stort og alvorlig — plutselig til en søknad på jobb som lagerarbeider.

— En jobb vi, i overflodens land, ser på som midlertidig og ikke spesielt høythengende ... Eller?

— Det er kanskje ikke høy status man får som lagerarbeider, svarer Isabell, — men lagerarbeideren er også nyttig, for går urverket rundt uten tannhjul?

Spør Isabell, og juryen svarer med følgende begrunnelse:

Et forlatt åsted
Månedens vinner er Indianer. Erobret av reoler og rabatter. Av det moderne kjøp- og kastsamfunnet, der apacher og irokesere ikke alltid greier seg så bra. Selv med tilgang til rabatt og reoler. Samtidig har diktet en apokalyptisk undertone, et varsel om at tingene er i forandring. Kanskje et bilde ikke bare på Amerika, men på Vesten, på at de gamle politiske kjempene, de tradisjonelle blokkene blir hardt rokka. Når det gjelder språk og ordvalg, har månedens poet både tetthet og eleganse. Det er løst, ledig og vandrende i rytmen. Poeten er på jakt. I bevegelse. Videre en mester på enjambement («etterlatte» og «begjæret»), på sammenbindinger som gir dobbel mening. Også dette faller naturlig inn i framdriften, uten at det virker konstruert og stivt. Tonen er hverdagslig. Gjennomgangsmotivet er savn. Tomhet. Begjær etter det som er borte. Tydeligst blir dette på slutten, som er åpen i den forstand et vi aldri får vite svaret på søknaden om oppholdstillatelse. Men det er heller ikke det som er poenget.

Takk for en urolig, betraktende og aktuell tekst, høvding. Et dikt for apacher.

For juryen,
Kristian Rishøi

DIKT I DAGBLADET:
Diktkammeret (startet 2001) er Dagbladet.nos diktforum for skrivende i alle aldre.
Skolekammeret (startet 2003) er tilsvarende et diktforum for elever til og med videregående skole.
• Diktlærer Helge Torvund kommenterer løpende utvalgte dikt i Diktkammeret, mens Kristian Rishøi har samme rolle i Skolekammeret. 
• Hver måned kårer juryen — som består av Helge Torvund, Kristian Rishøi og Maria Børja — de beste diktene. Alle disse trykkes i Dagbladets papirutgave (med forbehold om lengde). Én av finalistene fra hvert forum blir dessuten kåret til månedens poet.
• I tillegg tilbyr Dagbladet Dikt.no, et skriveverksted der det i tillegg til dikt er mulig å sende inn og diskutere sjangere som noveller, sangtekster og sakprosa.

DIKTKAMMERET I BOKFORM:
Mange av kammerpoetene har etter hvert debutert i bokform. Dagbladet har laget tre bøker i tilknytning til foraene:
• «Diktkammeret. Å skriva poesi» av Helge Torvund med leksjoner i diktskriving og dikteksempler (Samlaget 2001)
• «Faen ta tyngdekrafta» med poeter fra Skolekammeret (Gyldendal Norsk Forlag 2008)
• «Å våga seg ut i ord — Diktkammeret ti år»: jubileumsutgave om og av Diktkammerets første ti år (Samlaget 2011)

• Les alle Helge Torvunds leksjoner — en gavepakke til skrivende