En infernalsk karikatur

Vesentlige deler av kritikken mot Dagbladet er berettiget.

LANG HISTORIE: «Det finnes en omfattende forhistorie med antisemittiske tegninger av denne typen», skriver artikkelforfatteren.
LANG HISTORIE: «Det finnes en omfattende forhistorie med antisemittiske tegninger av denne typen», skriver artikkelforfatteren. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet har høstet sterk kritikk for en uvanlig brutal karikatur av omskjæring av gutter. Vesentlige deler av kritikken er berettiget.

På lederplass 3. juni viste Dagbladet til at karikaturen ikke er rettet mot jøder, men mot alle som bedriver omskjæring av gutter. Karikaturen synes ikke å omfatte nordamerikanere, så i høyden dreier det seg om jøder og muslimer. Spesielt den tegnede kvinnen bidrar til å trekke assosiasjonene i jødisk retning. Karikaturer baserer seg nettopp på umiddelbare og enkle assosiasjoner, og den bleke kvinnens kalott og perlekjede vil lett knyttes opp mot gamle forestillinger om jødisk velstand og borgerskap. Typiske muslimske symboler er hun ikke ikledd.

Dagbladets redaksjonelle skjønn synes her å ha sviktet grovt. Det finnes en omfattende forhistorie med antisemittiske tegninger av denne typen som Dagbladet utvilsomt er godt kjent med, ikke minst som ei avis som skulle ha antinazistisk kamp i ryggmargen. Mer enn det: Grovkornede antisemittiske karikaturer av liknende type har tidligere vært byggesteiner på veien mot folkemord. Det ville vi forvente at Dagbladet var seg særlig bevisst. Vi ville også ha forventet en sterkere bevissthet omkring det harde samfunnsklimaet som mange jøder i Norge opplever, inkludert jødiske skolebarn.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer