En infernalsk karikatur

Vesentlige deler av kritikken mot Dagbladet er berettiget.

LANG HISTORIE: «Det finnes en omfattende forhistorie med antisemittiske tegninger av denne typen», skriver artikkelforfatteren.
LANG HISTORIE: «Det finnes en omfattende forhistorie med antisemittiske tegninger av denne typen», skriver artikkelforfatteren.Vis mer
Debattinnlegg

Dagbladet har høstet sterk kritikk for en uvanlig brutal karikatur av omskjæring av gutter. Vesentlige deler av kritikken er berettiget.

På lederplass 3. juni viste Dagbladet til at karikaturen ikke er rettet mot jøder, men mot alle som bedriver omskjæring av gutter. Karikaturen synes ikke å omfatte nordamerikanere, så i høyden dreier det seg om jøder og muslimer. Spesielt den tegnede kvinnen bidrar til å trekke assosiasjonene i jødisk retning. Karikaturer baserer seg nettopp på umiddelbare og enkle assosiasjoner, og den bleke kvinnens kalott og perlekjede vil lett knyttes opp mot gamle forestillinger om jødisk velstand og borgerskap. Typiske muslimske symboler er hun ikke ikledd.

Dagbladets redaksjonelle skjønn synes her å ha sviktet grovt. Det finnes en omfattende forhistorie med antisemittiske tegninger av denne typen som Dagbladet utvilsomt er godt kjent med, ikke minst som ei avis som skulle ha antinazistisk kamp i ryggmargen. Mer enn det: Grovkornede antisemittiske karikaturer av liknende type har tidligere vært byggesteiner på veien mot folkemord. Det ville vi forvente at Dagbladet var seg særlig bevisst. Vi ville også ha forventet en sterkere bevissthet omkring det harde samfunnsklimaet som mange jøder i Norge opplever, inkludert jødiske skolebarn.

Problemet med sterkt karikerte, voldelige tegninger som dette hvor jøder - og eventuelt muslimer - fremstilles som at de grovt mishandler sine barn, er at de støtter opp under negative forestillinger som har vært potente opp igjennom historien. De indikerer en form for jødisk ondskap som det dessverre stadig er en del som tror på. Den føyer seg til og med inn i en gammel tradisjon med å beskylde jøder for ritualmord og lemlesting av barn.

Vi går ikke inn på tegnerens motiver her. Det er nemlig avgjørende at det ikke bare er avsenderen, men også mottakeren, som bestemmer en tegnings betydning. Denne tegningen er både så karikert og så brutal at det vil være rimelig for mottakerne å oppfatte tegningen som fiendtlig mot jøder. Kort sagt: En antisemitt vil uten videre kunne trykke denne tegningen til sitt bryst og benytte den til eget formål. Det har vi vondt for å tro at Dagbladet er komfortable med.

Det følger at vi ikke deler påstanden om at karikaturen skulle bevise at Dagbladet er en antisemittisk avis. Denne reaksjonen mener vi skyter over mål.

Omskjæring skal kunne debatteres åpent og kraftig. Det betyr imidlertid ikke at man bør overse alle andre hensyn. Det blir et ytterligere problem når Dagbladet forsøker å redusere reaksjonene til et spørsmål om jødisk «følsomhet». Tegningen er uvanlig grov, det er både så enkelt og så alvorlig som det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.