En inspektør og en gentleman

Hans Blix var lenge i fokus for en hel verden i spenning. Hans memoarer gir et detaljert innblikk i den langsomme oppbyggingen til krig i Irak og i en diplomats ego.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Les resten av ukas bokanmeldelser

BOK: I fjorårets første måneder markerte Hans Blix seg som det største Sverige hadde skjenket verden siden Gunde Svan. Tålmodig staket han videre i FN-sporet, selv om Bush, Blair og Aznar ropte løype av full hals. Slik ble han en helt for mange europeere, en brysom FN-pamp for Bush-administrasjonen og en «spion» for Gale-Ali og andre systemtro saddamitter.

Medieoppmerksomhet

«Avgjørende dager» er Blix' fortelling om begivenhetene forut for Irak-krigen. Sjelden kan en diplomats nedtegnelser ha blitt utsatt for slik omfattende medieoppmerksomhet, fra smakebiter i britiske Guardian til småprat hos vår egen Skavlan.

Innholdsfortegnelse

Punkt for punkt viser «Avgjørende dager» hvordan alle mulige og umulige tegn på «masseødeleggelsesvåpen» skulle vise seg grunnløse - fra aluminiumsrør, klasebomber og gul kake (rå uran) til den ynkeligste drone. Sitat for sitat dokumenterer Blix hvordan amerikanske og britiske politikere villedet opinionen på forskjellige tidspunkt. Og man får innsikt i hans fortløpende resonnementer og møtene med andre aktører, som Bush, Powell, Rice, Blair og Chirac. Til sammen makter Blix - som forresten er intervensjonist av legning og drømmer om FN som verdenspoliti - å demonstrere det urimelige i at våpeninspektørene aldri ble gitt anledning til å utføre sitt mandat.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.