En journalist får kvaler

Han gjorde det journalister normalt aldri gjør. Han avslørte to av sine kilder til politiet.

Den danske journalisten Jacob Billings handlemåte har vært kraftig debattert i nabolandets medier den siste uka. Billing levde i elleve måneder «under cover» i Danmarks pedofile miljø for å samle materiale til en tv-dokumentar. Det han opplevde var så rystende at han bestemte seg for å anmelde et par av sine anonyme og i programmet sladdede kontakter til politiet.

  • Forholdet mellom presse og politi er ikke enkelt og skal ikke være enkelt. Det er en tung grunnregel at kildene skal beskyttes. Aftenposten nektet å utlevere til politiet sine bilder fra et MC-treff i forbindelse med et drap i Nedre Eiker i 1996, nettopp under henvisning til at bildene var upublisert kildemateriale. Publikum må kunne føle seg trygg på at en avis ikke er det samme som politiet. Saken går fortsatt i rettsapparatet.
  • På den annen side; svenske storaviser samarbeidet med politiet i en kampanje mot nynazister i fjor. Svenske medier er ellers tilbakeholdne med å identifisere dømte og mistenkte, men her brakte man bilder av 62 navngitte personer mistenkt for å være nazister. Bakgrunnen var at man vurderte situasjonen så alvorlig at det var nødvendig å sette seg utover de vanlige presseetiske reglene.
  • Dette er også Jacob Billings begrunnelse. Han sier til avisa Politiken at han led kvaler og følte at han hadde et personlig ansvar. - Jeg gikk ikke til politiet ut fra enkle overveielser, men ut fra noen voldsomt rystende opplevelser, sier Billing.

Lederen i Dansk Journalistforbund sier at journalister generelt ikke skal samarbeide med politiet, men at det kan finnes situasjoner hvor man som menneske må forholde seg til sin samvittighet. Andre presseeksperter støtter Billings anmeldelse fordi han her har arbeidet som «muldvarp», og slik har avdekket forhold. Han har ikke fått, men tatt opplysninger.

  • Dansk politi er svært fornøyd med den uventede hjelpen fra pressen. Sjefinspektør Per Larsen i København Politi sier til Politiken at han har stor sympati for at journalisten har reagert som privatperson.

- Så har den normale journalistiske atferd trådt i bakgrunnen. Slik pleier det ikke å være, sier han.