En julekalkun

Hålogaland Teater vekker melodramaet til liv i «Et Juleeventyr».

JULENS ÅND: Ebenezer Scrooge (Ketil Høegh) konfronteres med sin egen dødelighet, ensomhet og egoisme i «Et Juleeventyr». Foto: Ola Røe, Hålogaland Teater
JULENS ÅND: Ebenezer Scrooge (Ketil Høegh) konfronteres med sin egen dødelighet, ensomhet og egoisme i «Et Juleeventyr». Foto: Ola Røe, Hålogaland Teater Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TEATER: Til glede for nye lesere: Charles Dickens' juleeventyr er en av verdens mest gjenfortalte, reproduserte og nytolkede julefortellinger.

Det handler om grinebiteren og gjerrigknarken Scrooge (han som ga navn til Disneys omtrent like berømte gnier), rikmannen som julenatta får seg en vekker i drømme.

Tilbake til røttene Mens han sover besøkes han av julens ånder, som viser ham hva juleglede, menneskekjærlighet og kanskje til og med meningen med livet egentlig dreier seg om. Det er ikke å telle penger.

Hålogaland Teater, denne gang ved dramaturg og regissør Ivar Tindberg, går tilbake til røttene og presenterer melodramaet i all sin prakt.

Det spares ikke på store ord eller store følelser.

Samtidig er framstillingen gjort med en tydelig bevissthet om hvor velbrukt historien er, og den drømmeaktige, klisjéspekkede og ofte tegneserieaktige dramaturgien gir mer enn et streif av parodi.

Zombie-ralling Til tider blir «Et Juleeventyr» en julekalkun - som når Kristian Fr. Figenschow jr. kommer zombie-rallende, raslende med lenker og sminket som lik, når lyn og torden skaper stormfull aften utenfor vinduene, eller når hovedrolleinnehaveren selv - en nær ugjenkjennelig Ketil Høegh - bryter rævkrok og flyr som fuglen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer