En kaffe med Bogart, takk

Humphrey Bogart er død, men ikonet lever videre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I dag er det 40 år siden Humphrey Bogart døde. Og det er 30 år siden vi som tilhører den første TV-generasjonen, så ham første gang.

Det var den gangen NRK sendte kavalkader over kjente skuespillere på den såkalte «hjemmekinoen» hver mandag.

Der fikk vi se Spencer Tracy og Humphrey Bogart. Og Greta Garbo; for øvrig i en kavalkade som mange år seinere inspirerte Jan Kjærstad til å skrive romanen «Homo Falsus». Det var en verden i svart-hvitt, men en verden av strålende lys.

Hvilke Bogart-filmer så vi egentlig den gangen? Jeg husker ikke. Etter en langvarig jakt i Dagbladets arkiver finner jeg svaret, i en avis fra mandag 28. august 1967.

En bitte liten TV-notis forteller at NRK skal vise seks Bogart-filmer: «Den forstenede skog» (1936), «High Sierra» (1941), «Ridderfalken fra Malta» (1941), «Å ha eller ikke ha» (1945), «The Big Sleep» (1946) og «Stormvarsel» (1948). Ikke «Casablanca» (1943), slik jeg alltid har trodd.

Vi gledet oss til hver mandag. Familien var samlet. Bogart brøt inn i den høstlige kaffeidyllen og holdt oss i sjakk, enten han var gangster på flukt eller en detektiv som mente at «når ens partner ble drept, er det meningen at man gjør noe med det». Bogart ble en del av vår felles bevissthet; dette ansiktet som balanserte mellom råskap og ridderlighet, mellom natur og kultur.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer