En kald suksess

Å FINNE ORD

som er dekkende for den fantastiske innsatsen norske artister gjør ved å stille opp gratis som julemusikanter på Egertorget for Frelsesarmeen, er ikke enkelt. Frelsesarmeens og Dagbladets Julemusikanter er blitt et begrep i julemåneden. Lørdag markerte vi avslutningen for Julemusikantene 2003 med et fyrverkeri av en to timer lang felleskonsert med bluesgitarheltene Vidar Busk og Amund Maarud. Og 90000 kroner i den svarte gryta.

JULEMUSIKANTENE

er Dagblad-kollega Tom Stalsbergs idé. Det begynte som Gatemusikantene sommeren 1994, da artister stilte med kassegitaren på Karl Johan. Mottakeren var Annette Thommessens Minnefond, men allerede året etter ble konsertserien flyttet til adventstida og knyttet opp til Frelsesarmeens julegryteinnsamling. Selv om konseptet har vokst seg større, er ideen den samme: Gatemusikanter, slik vi kjenner Frelsesarmeens soldater med gitaren på gatehjørnet.

ÅRETS KONSERTSERIE

på Egertorget har vært en formidabel suksess. Julemusikantene har samlet inn rekordsummen 1,2 millioner kroner, som i sin helhet går til Frelsesarmeens arbeid i Fattig-Norge. Julemusikantene handler også om å gi folk på Karl Johan et lite pusterom i ei hektisk førjulstid. Mange tusen på vei fra jobb eller midt i julehandelen har stoppet opp og fått en varm kopp musikk i kulda. Musikalsk er spredningen stor, fra hektiske Klovner i Kamp med rapp og hip hop til Øystein Sunde, Lillebjørn Nilsen, Eldar Vågan m.fl. som serverte lune Vidar Sandbeck-viser.

AT FRELSESARMEEN

har et solid fotfeste i befolkningen, er ikke noe nytt. Men folk skal vite at kremen av norske artister står i kø for å spille, fryse og sjaue for Armeen noen ettermiddagstimer i desember. Artistene er ikke vanskelige å be, faktisk krever mange å få spille igjen og igjen, år etter år. Da Steinar Albrigtsen ble spurt, sa han ja uten å sjekke med manageren, som allerede hadde booket ham inn et annet sted. Men Steinar, som den brennende sjelen han er, sendte hatten rundt og samlet inn over 6000 kroner fra sitt publikum. Julemusikantene er tilbake neste år, banna bein. Takk til alle som var med: bak, på eller foran scenen.