Kampen mot sosial dumping er avgjørende for å ivareta gode arbeidsforhold på norske arbeidsplasser i et stadig mer globalisert arbeidsliv, og for å hindre konkurransevridning i næringslivet. Den avdekker dessuten viktige skillelinjer i norsk politikk. Nå setter regjeringen ut i livet nye tiltak mot sosial dumping. Fredag fremmet vi forslag om å innføre solidaransvar, og om kort tid sender vi på høring et konkret forslag om regionale verneombud innenfor renhold og hotell/restaurant. Solidaransvar vil gjelde innen bransjer med allmenngjorte tariffavtaler, som byggebransjen og verftsindustrien, som omfatter i overkant av 150.000 arbeidstakere. Solidaransvar skal sikre at folk får lønna si. Ansatte som ikke får lønn av egen arbeidsgiver, skal altså kunne rette kravet oppover i kontraktskjeden. Det betyr at en hovedleverandør kan få ansvar hvis de underleverandørene han engasjerer, ikke betaler arbeiderne sine det de har krav på. Med de regionale verneombudene utvider vi innsatsen mot sosial dumping til nye bransjer. Det er viktig. Regionale verneombud vil ha sine mest sentrale oppgaver knyttet til arbeidstakernes arbeidsmiljø. I de useriøse virksomhetene er det gjerne slik at det er dårlige forhold på alle områder. Både renhold og hotell og restaurant er sektorer som tradisjonelt har vært utsatt for mange useriøse aktører. Vi vil også snarest mulig innføre krav til arbeidstillatelser for sjøfolk.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger