KOMMENTARER

Hans Normann Dahl:

En karikaturtegner som satte preg på sin urolige samtid

Hans Normann Dahl runder 80 med Peer Gynt-utstilling.

LEGENDARISK: Hans Normann Dahl preget Dagbladet i de konfliktfylte 1970-åra. Foto: TOM MARTINSEN
LEGENDARISK: Hans Normann Dahl preget Dagbladet i de konfliktfylte 1970-åra. Foto: TOM MARTINSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hans Normann Dahls rufsete framtoning var rett som det var innom redaksjonen i Dagbladet i de turbulente 1970-åra. Han og avisa skal ha sin del av æren for at Norge skar unna EF ved folkeavstemningen i 1972. Få satte situasjonen på spissen som Dahl i sine visjoner av hva kampen sto om. Tegningene var lattervekkende, men samtidig nådeløse i sin brodd. Dette var også ellers en epoke som passet Dahls talent; med Vietnam, kald krig og Watergate. Folk som Bresjnev og Nixon var gavepakker til en karikaturtegner av hans kaliber.

Finn Graff har uttalt at måten Hans Normann Dahl tegnet politikeren Helge Seip på, la lista for de som kom etter ham. «Vi stjal jo alt fra Hans...». Sjefredaktør Arve Solstad sa i sin tid om viktigheten av å stjele i journalistikken: «Det gjelder å stjæle med talent». Solstad visste bedre enn noen hvor mye Dagbladets tegnere betydde for avisas uttrykk. Han samlet så mange som mulig, fikk dem rammet inn og lot dem danne et endeløst galleri i korridorene i gode, gamle Akersgata. Her hang Thoralf Klouman, Ragnvald Blix, Gösta Hammarlund, Fredrik Stabel, Kjell Aukrust og selvsagt Hans Normann Dahl.

I tillegg er det fristende å nevne Per Krohg, Otto von Hanno, Rune Andersson, Henrik Tikkanen, Arne Nøst, Steffen Kverneland, for ikke å snakke om den nye generasjonen av tegneserieskapere. Å tegne i Dagbladet har vært viktig for alle disse kunstnerne. De siste 30 åra, siden Hammarlund døde, har Finn Graff vært et eget kapittel i Dagbladets historie, både med sin formidable portrettkunst og sin makeløse satiriske brodd. En papirutgave av Dagbladet uten Graff, er utenkelig.

NY BOK - om en billedkunstner som forteller historier gjennom sine malerier og tegninger.
NY BOK - om en billedkunstner som forteller historier gjennom sine malerier og tegninger. Vis mer

I helga har Hans Normann Dahl for alvor åpnet sin jubileumssesong med en salgsutstilling på Holmsbu i Hurum, et sted knyttet til Henrik Sørensen (som både tegnet og skrev i Dagbladet). Der stiller han ut bilder av 150 års jubilanten Peer Gynt fra sin langvarige forkjærlighet for Ibsens mesterverk. Lørdag ble boka «Hans Normann Dahl - Fortelleren» lansert, en fargerik gjennomgang av Dahls allsidige virksomhet, som maler, illustratør, plakatkunstner, karikaturtegner, lærer og vitsemaker (det var der han begynte, som guttunge).

En fabelaktig bok, som kan studeres lenge, full av landskaper og skisser, gøyale barnetegninger og frodige kvinner. Tittelen på boka, «Fortelleren», er helt presis. Alle bildene rommer historier, små og store, som bretter seg ut for vår fantasi. Mens vi som er så heldige å være på hils med jubilanten, kan håpe å treffe ham på gata en dag, dette åpne smilet av en mann, som alltid synes å ha tid til å høre åssen det går, ikke minst med Dagbladet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer