En kattepine

Frislippet av 40 reklametårn i Oslo har ført kommunen ut i en forvaltningsmessig og faglig hengemyr.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VED Å HA GITT tillatelse til reklametårn er Oslo kommune - gjennom forvaltningsloven - pålagt å godta tilsvarende reklame andre steder der de ytre rammene er sammenlignbare. For å unngå dette må tillatelsene trekkes tilbake, og kommunen bestemme seg for en håndterbar reklamepolitikk. Det kommersielle presset i Oslo øker. Ikke langsomt og sikkert, men i voldsomme og - for mange - overraskende rykk og napp. Dette skyldes at kommunen nå selv står som pådriver for utviklingen og på kort tid er blitt den største enkeltaktør innen utendørsreklame: gjennom omfattende bymøbelavtaler forandres bybildet i form av transparente leskur, offentlige toaletter i stål og glass, og publikumsvennlige bysykler, alt finansiert gjennom utplassering av store mengder reklame. Dette har i bare liten grad vakt reaksjoner: innbyggerne får ihvertfall noe nyttig igjen for «ulempen». Grensen for mange Oslo-borgere ble derimot nådd da 40 av Hafslunds vakre og unnselige nedstigningstårn - bymøbler som inntil da ingen knapt nok hadde lagt merke til - brått ble byttet ut med mange ganger så store og lysende reklametårn - med flere tillatelser på vent. Ramaskriket og opprøret nådde avisspaltene, og Rådhuset har signalisert «time out»: her trengs det tydeligvis tid til å komme til hektene og finne ut av den penible klemmen politikerne og byråkratene har skapt for seg selv og andre. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer