En kirkelig tvetydighet?

Strider statskirkeordningen mot menneskerettighetene? Ved 50-årsjubileet for menneskerettighetserklæringen har direktør for Institutt for menneskerettigheter, Nils Butenschøn, hevdet dette. Bakgrunnen er først og fremst den privilegerte stillingen statskirken har i samfunnet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Utvilsomt har statskirkesystemet vært praktisert slik at det krenket vår forståelse av menneskerettighetene. Det gjelder f.eks. tidligere tiders sammenfall av kirkelige og borgerlige rettigheter, nektelse av religionsfrihet osv. Men truer statskirkeordningen, slik den blir praktisert i dag i de nordiske land og England, rettighetene til dem som står utenfor statskirken? Sett «innenfra» statskirken blir en slik påstand avvist. Men spørsmålet om hva som krenker menneskerettigheter er ikke et statisk område.

I tiden som er gått siden 1948 er forståelsen av hva som ligger i menneskerettigheter blitt stadig utvidet, og de har fått en sterkere stilling når det gjelder vern av enkeltmennesket. Derfor er det grunn til å ta på alvor Butenschøns spørsmål, og be ham om å gi flere konkrete eksempler.

Men enda viktigere enn å feste seg ved selve statskirkeordningen tror jeg det er å spørre hvordan kirkene - både statskirker og andre - bidrar til utviklingen av menneskerettigheter, og hvordan de praktiserer menneskerettigheter innenfor sine egne rekker. Kirkenes Verdensråds generalforsamling i Harare i desember 1998 viser betydningen av slike spørsmål. På 50-årsdagen for menneskerettighetserklæringen, 10. desember, vedtok den en erklæring der kirkene forplikter seg til innsats for å fremme menneskerettigheter. Dette ble fulgt opp med en mer detaljert slutterklæring fra konferansen som også viste til KVs tidligere engasjement. Men et menneskerettighetsspørsmål, så å si på forsamlingens dørstokk, som har vakt stor internasjonal oppmerksomhet er ikke omtalt. Generalforsamlingen møttes i Zimbambwe som har straffelov mot homoseksualitet, og president Mugabe har kommet med kraftige angrep på homofile.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer