En kjærlighetshistorie

Middels engasjerende svensk debutroman.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: «Vi hører sammen som Hennes&Mauritz. De der ute er noen andre. Ikke gå dit», tenker unggutten Morris at han vil si til sin første kjæreste, Betty. Svenske Gunnar Ardelius debuterer med ei bok som både er en roman og en samling kortprosa. I Norge er den utgitt av Aschehougs barne- og ungdomsredaksjon, men vel så mye som en ungdomsbok er den ei bok om ungdom. Romanen handler om det unge kjæresteparet Morris og Betty, og fortelles gjennom korttekster som ofte bare er noen få linjer lange. Leseren følger forholdet fra første omfavnelse på det som etter alt å dømme må være en fest, til den såre slutten, der den ene spør: «Når vet man at det er slutt?», og den andre svarer: «Kanskje når man kjenner seg mer glad i minnene sine enn i den man har foran seg.»

Inderlig drama

Skildringen av ung, utprøvende kjærlighet sender tankene til svenske Roy Anderssons «En kärlekshistoria», et mesterverk av en film. I likhet med i Anderssons debutfilm, beveger lett eksentriske foreldre seg hele tida i bakgrunnen i Ardelius\' bok. Ardelius deler også Anderssons poetiske preg. Kortekstene hans kan være forvirrende: Ofte vet man ikke hvem som snakker eller hvor man befinner seg hen. Tekstene er, som en svensk kritiker har bemerket, både merkelig langt borte og samtidig fysisk tett på.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer