En kjærlighetshistorie

Et overraskende og svært godt generasjonsportrett.

FILM: Ved første øyekast ser dette ut som en tøff i trynet, overpimpa tenåringsfilm, som retter seg mot de samme fjortenåringene som syns «Yo Momma!» er den smarteste serien på tv. Klarer man å overse den usedvanlig svake designjobben - graffitifonter er og blir en uting - og den håpløse tittelen, finner man derimot raskt ut at «The Wackness» er en perle av en film. Faktisk et av årets beste generasjonsportrett, en film om det å håndtere problemer, se livets realiteter i øynene og oppdage kjærligheten, en film om sommeren som forandret alt, en film om å bli to hakk mer voksen.

Cannabis og søte piker

Handlingen utspiller seg i New York sommeren 1994. Sola steiker. Wu Tang Clan og Biggie Smalls preger lydbildet. Folk røyker marihuana og drikker øl i skyggen. Vi møter Luke Shapiro (Josh Peck), en 18 år gammel hvit middelklasseungdom, som tjener noen ekstra kroner på å forsyne Upper East Side med cannabis. Shapiros foreldre sliter økonomisk og lar de usikre utsiktene gå på bekostning av familien. Tryggheten finner Shapiro hos Dr. Squires (Ben Kingsley), stefaren til ei av skolens søteste piker, og en psykolog som bytter konsultasjoner mot marihuana.

Kontrastfylte og gode

At Shapiro forelsker seg i den gale doktorens stedatter, Stephanie, er ingen overraskelse. Men at det fører til noen av de mest romantiske øyeblikka på film dette året, var uventet.

Filmen er fylt med vittige kommentarer og morsomme sekvenser, likevel er det de merkelige figurene som gjør filmen vakker. De er merkelige på en troverdig måte. De er kontrastfylte, komplekse og interessante. Og de er godt spilt. Kingsley viser seg nok en gang som en svært dyktig skuespiller og Olivia Thirlby, som spiller Stephanie, viser at hun er et navn verdt å merke seg.

Scenografien er velgjort og gjennomført, og bildene er skutt gjennom et gult, kornete filter. Dette fører til at det blir noe drømmende over det hele. Ja, nærmest lengtende, om den ekstra heite sommeren for 14 år siden.

En kjærlighetshistorie