En kjeltringøkonomi

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Alle norske flyselskap bruker leverandører fra skatteparadis. SAS har valgt å avslutte de mest kontroversielle avtalene og har dermed vist mer handlekraft enn staten. Finansminister Kristin Halvorsen har erklært krig mot skatteparadis mens Nærings- og handelsminister Dag Terje Andersen har så langt vært stille i saken, men nå er det på tide begge redegjør for hva i all verden norske selskap og norsk økonomi har å gjøre i internasjonal kjeltringøkonomi.

SAS leaser 13 av sine fly fra et selskap fra Cayman Islands. Sture Stølen i SAS synes selv det er «litt spesielt» med den negative oppmerksomheten dette har medført, siden dette er helt vanlig i internasjonal flyfinansiering. Kampen mot skatteparadiser er viktig både nasjonalt og globalt. Hvert år forsvinner 500 milliarder dollar ut fra utviklingsland, ifølge beregninger gjort i 2004. Dette er penger som forsvinner på grunn av korrupsjon, handel internt i selskaper til kunstige priser og skattekonkurranse mellom fattige land desperate kamp etter utenlandske investeringer. Alt dette gjøres mulig takket være de rundt 70 skatteparadisene verden over. Også vår egen statskasse lider under tapte skatteinntekter, men for fattige land er denne skattekrigen en av de viktigste kampene de kjemper. Skatteflukten ut av utviklingsland er ti ganger så stor som den totale bistanden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer