KOMMENTARER

En kjempetopp for boligbobla i Spania

Boligbobla i Spania har nådd nye høyder, til sånn omtrent 200 meter over bakken i to tvillingtårn i Benidorm, som er de høyeste skyskraperne i EU.

HIMMELHØY FALLHØYDE: De uferdige boligene i skyskraperne «InTempo», de høyeste boligblokkene i EU, rager 200 meter over bakken i Benidorm i Spania. De står som et ikon over overdrivelsene i den spanske boligbobla som har spredt ruin og elendighet over hele landet. Tårnene ble bygd i 47 etasjer, men man hadde bare planlagt heisene for 20 etasjer. Utbyggerselskapet gikk konk med et smell. Foto: REUTERS/Heino Kalis
HIMMELHØY FALLHØYDE: De uferdige boligene i skyskraperne «InTempo», de høyeste boligblokkene i EU, rager 200 meter over bakken i Benidorm i Spania. De står som et ikon over overdrivelsene i den spanske boligbobla som har spredt ruin og elendighet over hele landet. Tårnene ble bygd i 47 etasjer, men man hadde bare planlagt heisene for 20 etasjer. Utbyggerselskapet gikk konk med et smell. Foto: REUTERS/Heino Kalis Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I badebyen Benidorm, et slags Sodoma og Gomorra for pakketuristene på østkysten av Spania, skulle et selskap ved navn Olga Urbana bygge en skyskraper - ja, egentlig to - som virkelig skulle sette et nytt preg på horisonten. Dette er de to høyeste boligblokkene i hele EU, med en slags kjegleformet «diamant» som forener de to søylene i toppen.

Det elefantsjuke byggverket fikk navnet «InTempo» (ikke engang et spansk navn) og skulle inneholde 269 boliger i 47 etasjer, pluss tre kjelleretasjer og fem tekniske etasjer. Sånt gir veldig mye utsikt, og sant nok preger det bybildet. Tårnene rager to hundre meter over bakken, nesten dobbelt så høyt som Postgirobygget og Hotell Plaza i Oslo. Om det er vakkert, er noe helt annet. Benidorm har ingen regler for hvor høyt man kan bygge.

De ble nesten ferdige. I alle fall fikk noen folk fra kommunestyret i Benidorm tatt et bilde av seg på toppen i mai 2012. Bildet hadde to budskap. Det var et før og etter for spansk arkitektur. Og Benidorm skulle vise Spania veien ut av boligbobla og den økonomiske krisa.

Men i desember samme år måtte SAREB, Selskapet for Styring av Aktiva fra Restrukturering av Bankvesenet, overta det økonomiske ansvaret for Olga Urbana. Selskapet er et et bortforklarende navn for en slags «søppelbank» som har overtatt alle slags ubetalelige banklån under denne krisa. På folkemunne kalles det «Dårligbanken».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.