Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Dyrepoliti

En klar sammenheng mellom voldelig atferd mot dyr og vold mot mennesker

Hvor mange flere saker om torturerte og drepte dyr skal vi måtte høre om før politikerne tar affære? 

VIL HA DYREPOLITI: Det er lite som engasjerer oss mennesker så mye som saker om mishandling av barn og dyr. Likevel er det sjelden at dyremishandlingssaker blir etterforsket og ender med en rettskraftig dom, skriver innleggsforfatteren.
 Foto: Mads Jensen / NTB scanpix
VIL HA DYREPOLITI: Det er lite som engasjerer oss mennesker så mye som saker om mishandling av barn og dyr. Likevel er det sjelden at dyremishandlingssaker blir etterforsket og ender med en rettskraftig dom, skriver innleggsforfatteren. Foto: Mads Jensen / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Bare i løpet av årets første måned, har det blitt avdekket mange alvorlige dyrevelferdssaker. Et eget, landsdekkende dyrepoliti kan være med på å oppklare og avverge dyretragedier. Dyrene har ingen egen stemme og vi må derfor tale deres sak. Dyrebeskyttelsen Norge mener tiden er overmoden for innføring av et eget dyrepoliti.

DAGLIG LEDER OG JURIST: Monica Dahlback, Dyrebeskyttelsen Norge.
DAGLIG LEDER OG JURIST: Monica Dahlback, Dyrebeskyttelsen Norge. Vis mer

Verken Mattilsynet eller politiet har kapasitet til å ta seg av alle dyrevelferdssakene. I dag preges systemet av lang behandlingstid, henleggelse eller fravær av sanksjoner.

Siden nyttår er det flere saker som har fanget vår oppmerksomhet, deriblant en dame på Ringsaker som har oppbevart oppimot 60 hunder i små bur. Mattilsynet har vært på tilsyn hos denne damen siden 2010. Det har blitt utstedt flere pålegg, uten at disse har blitt etterfulgt av dyreeier. Dette har overraskende nok ikke ført til tvangsvedtak fra Mattilsynet. Dyrebeskyttelsen Norge kunne ha ramset opp mange slike saker som nevnt over, hvor Mattilsynet lar en sak gå over for mange år. Vi mener at Mattilsynet tar for mye hensyn til eier, på bekostning av dyrene som lider.

Bak mange dyretragedier finnes triste menneskeskjebner. Gjennom et eget dyrepoliti ville også disse menneskene kunne fått hjelp på et tidligere stadium.

Det er lite som engasjerer oss mennesker så mye, som saker om mishandling av barn og dyr. Likevel er det sjelden at dyremishandlingssaker blir etterforsket og ender med en rettskraftig dom. Angrep på katter spesielt er et utstrakt problem, og overskrifter som «kidnappet katt kastet ut av bil i 80 km/t» og «Katten Pernille ble skutt og døde» har blitt hverdagskost.

Dyrekrimenhetene som er opprettet i Sør-Trøndelag og Rogaland er et steg i riktig retning for å få bukt med slike saker. Dessverre er dette bare et pilotprosjekt, uten garantier for at det blir en permanent ordning. Pilotprosjektet består av en liten etterforskningsgruppe på en håndfull ildsjeler. Et dyrepoliti bør etter vår oppfatning være så mye mer enn dette.

Mattilsynet, som skal være et organ for matsikkerheten vår, er også ansvarlig for dyrenes velferd. Dette er en dobbeltrolle som ikke tjener dyrene. Mattilsynet prioriterer i vår erfaring saker som omhandler produksjonsdyr. Pilotprosjektet med dyrekriminalenheter er et samarbeidsprosjekt mellom Mattilsynet og politiet.

En utveksling av ideer mellom politiet og mattilsynet er bra, men det kan skape en usunn dobbeltrolle i saker hvor Mattilsynet blir anmeldt.

Vi får mange henvendelser om dyr som har måttet lide altfor lenge grunnet manglende tiltak. Både Mattilsynet og politiet har knapt med ressurser og må prioritere beinhardt. Når politiet er overarbeidet, sier det seg selv at vold i hjemmet eller et ran går foran en katt som har blitt skutt.

Dyrene taper i kampen om midler og manglende hjemler. Hadde man hatt et eget dyrepoliti med øremerkede midler til denne type saker, hadde vi kunnet unngå mange menneske- og dyretragedier.

Internasjonale studier viser at det er en klar sammenheng mellom voldelig atferd mot dyr og senere vold mot mennesker. Det å ta dyremishandling på alvor vil være et viktig virkemiddel for å forhindre voldshandlinger. I disse dager er en sak oppe i Kristiansand tingrett, hvor en 17 år gammel Søgne-gutt er tiltalt for flere tilfeller av grov tortur og drap på dyr. Han er også tiltalt for grov vold, vold mot to tjenestemenn, innbrudd og tyveri.

Slik det norske systemet fungerer i dag, sviktes dyrene våre. Dyrebeskyttelsen Norge mener politikerne bør se seg for gode til å la dyrene bli nedprioritert på denne måten. Det er på tide at de på Stortinget tar dyrevelferdsloven på alvor.

Dyrebeskyttelsen Norge krever et landsdekkende dyrepoliti NÅ!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling