Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En klar skillelinje

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

INGE LØNNING er 25.4. såre fornøyd med at Norge bidrar solid økonomisk til FN og Sudan, og ellers konsentrerer seg om å være med i Nato- og EU-operasjoner. Men den største mangelen i Norges internasjonale innsats i dag er at vi bare stiller snaue 25 av FN,s nåværende 75 000 tropper, mot over 1500 for få år siden.

Dette er et stort feilgrep av fem grunner:

1. Vi kan ikke forvente at andre land bidrar på skikkelig vis, hvis vi ikke selv gjør det.

2. Vi må gjenskape Norges kapasitet og evne til å være med i fredsbyggende operasjoner, ikke bare i skarpe britiske og amerikanske aksjoner.

3. Det er ikke nok å gi solide økonomiske bidrag til FN. Vi må også stille opp for å skape fred og sikkerhet når det trengs for å få hjelpen fram, jf. Darfur der 300 000 er døde.

4. FN-styrkenes posisjon i verdenssamfunnet svekkes hvis de vestlige land i stor grad uteblir, og konsentrerer seg om å bygge opp sine egne avanserte innsatsstyrker.

5. Mange steder er det bare FN som kan gjøre jobben. Det er ikke aktuelt å bruke Nato- eller EU-tropper i alle deler av verden og i alle typer aksjoner. Derfor er det ikke nok om Norge bare stiller opp for vestlige allianser, og nesten nuller ut antallet norske FN-tropper.

Inge Lønning skal ha takk for at han klargjør en stor utenrikspolitisk skillelinje i valgkampen.

Hele Norges coronakart