Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Frp i regjering

En klarsynt politiker advarte med rette mot Frp i regjering

Tre år med Frp og Høyre i regjering har vært tre tapte år for norsk økonomi.

ØKONOMISK UFØRE: Statsminister Erna Solberg (t.v.) og finansminister Siv Jensen har ført en skadelig økonomisk politikk, mener Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet.Foto: Berit Roald / NTB scanpix
ØKONOMISK UFØRE: Statsminister Erna Solberg (t.v.) og finansminister Siv Jensen har ført en skadelig økonomisk politikk, mener Marianne Marthinsen i Arbeiderpartiet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken markerte starten på siste sesjon i denne stortingsperioden. Det gir en anledning til å oppsummere ståa i Norge etter tre år med Høyre og Frp i regjering. En periode preget av rekordhøy arbeidsledighet, en politikk for økte forskjeller mellom folk, og salg av fellesskapets ressurser.

Marianne Marthinsen er leder av finanskomiteen (Ap).
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Marianne Marthinsen er leder av finanskomiteen (Ap). Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

Før 2013 manglet det ikke på advarsler mot å slippe Frp til i regjering. Jeg husker spesielt godt en politiker som i en kronikk for noen år siden presenterte en liste med ti grunner for å stenge Frp ute fra regjeringssamarbeid.

I følge forfatteren er Frp et parti som «svikter i økonomisk politikk».

Nå viser fasiten at regjeringen har økt oljepengebruken mer på tre år enn den samlede økningen i de ti foregående årene. For første gang på 25 år drives Norge med underskudd. For første gang i Pensjonsfondets historie har en regjering gjort uttak fra fondet som skal finansiere velferd for oss og ikke minst for fremtidige generasjoner.

Forfatteren av kronikken skriver videre om hvordan Frp er et «vingleparti» og at «partier som har ambisjoner om regjeringsansvar, må vise evne og vilje til å fronte det helhetlige opplegget og ikke motarbeide det kort tid etterpå. Det er knapt noen overdrivelse å benevne en slik vingling som lite ansvarlig.»

Tankene går til poseavgift, flypassasjeravgift, drivstoffavgift, flyktningeforlik, klimaspørsmål, niqab og en rekke andre saker hvor Frp's stortingsgruppe gang på gang har stått på stortingsplenen og demonstrert mot Frp i regjering.

I kronikken kan vi også lese at Frp er et parti som «setter arbeidsplasser i fare» og «vil slippe oljepengebruken løs som aldri før. For tiden er faktisk Frp et parti som står i front for å øke de offentlige utgiftene og forsyne seg enda mer av petroleumsfondet.»

Siden regjeringen tiltrådte har arbeidsledigheten økt jevnt og trutt til det høyeste nivået på to tiår. Andelen som er i jobb har ikke vært lavere på over 20 år. Mens det ble skapt 360 000 nye jobber med Stoltenberg II-regjeringen, hvorav 72 prosent kom i privat sektor, er det bare skapt 25 000 nye jobber så langt med dagens regjering, hvorav 76 prosent har kommet i offentlig sektor. Det skapes ikke private jobber med dagens regjering.

Regjeringsskiftet markerte også et skille fra en Ap-styrt periode hvor veksten i økonomien hvert år var høyere enn veksten i offentlig konsum, til en H/Frp-styrt periode, hvor veksten i offentlig konsum hvert år har vært høyere enn veksten i økonomien.

Dette til tross for Høyres programformulering om å «... sørge for at veksten i offentlig forbruk over tid ikke er større enn veksten i bruttonasjonalproduktet for Fastlands-Norge (…)» og Frp's programformulering om at «veksten i offentlig sektor må holdes lavere enn veksten i privat sektor.»

I ettertid kan vi altså fastslå at kronikkforfatteren har truffet rimelig godt med spådommene sine. På ett område ble det imidlertid bom. Forfatteren beklaget seg over Frp's snuoperasjon i spørsmål om statlig eierskap og næringspolitikk, hvor Frp «hadde kjempet imot en rekke statlige nedsalg».

Selv om vi har vært vitne til betydelig vingling og amatørmessig eierskapsutøvelsen i et svært viktig statseid selskap som Statkraft, har regjeringen stått nokså samlet om å ville selge våre felles ressurser, enten det har dreid seg om fisk, skog, vannkraft eller infrastruktur.

Kronikken jeg viser til ble skrevet i 2005. Den var signert en framsynt statsråd i en regjering som tross samarbeid med Frp i Stortinget, så mørkt på å slippe dem til i regjering. Hun var bekymret for konsekvensene. Forfatteren av kronikken heter Erna Solberg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!