Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En klovn og en opprører

Opp som en løve, ned som en samarbeidspartner. Bak sirkuset rundt Abid Rajas siste dager i mediene, ligger maktkamp i Venstre - men også en reell og ulmende konflikt om rasisme og fremmedfrykt.

BESKYLDNINGER: Sammenlikninger med nazismen, og beskyldninger om islamisme har fløyet gjennom lufta de siste dagene. Tegning: Finn Graff
BESKYLDNINGER: Sammenlikninger med nazismen, og beskyldninger om islamisme har fløyet gjennom lufta de siste dagene. Tegning: Finn Graff Vis mer
Kommentar

Etter noen dager med et intenst kjør rundt Abid Raja i Venstre, er det tid for å forsøke å samle trådene. Hva var det vi egentlig var vitne til?

Det er ikke lett å gi noe entydig svar. Til det er motivene for uklare, spekulasjonene for mange og Abid Raja for rar. Stortingsrepresentanten fra Venstre har en stil i offentligheten som gjør at det er vanskelig å lese ham. Lager han så mye oppstyr for å fronte seg selv, eller er det bare slik han er? «Gåten Abid Raja» er kanskje å trekke det litt for langt, men det er ingen tvil om at mange klør seg i hodet over provokatøren, gladgutten og maktspilleren fra Bærum Venstre.

Heldigvis er det likevel ikke helt umulig å sortere litt. Det ville jo vært dumt om alt vi satt igjen med, var at dette hadde vært et mediesirkus. Bak det tilsynelatende teatrale spillet, er det politikk som utvikler seg.

BEKLAGER: Venstres Abid Raja lover nye oppgjør hvis Siv Jensen (Frp) fortsetter med ord som «snikislamisering». Vis mer

Utgangspunktet for striden de siste dagene, er to kronikker Abid Raja har publisert i Aftenposten. To svært omfangsrike tekster, med blant annet ganske kraftige angrep på regjeringspartnerne i Frp. I den siste teksten skriver han at partiet Frp drev med «brun skremselspropaganda» i valgkampen.

Den skarpe tonen og intensiteten i angrepet både i anslag og lengde, skaper en sjokkeffekt. Det er vanskelig å tenke seg at det er tilfeldig.

Når han seinere trekker seg på språkbruken, først for at ha brukte begrepet «brun» fordi han tilsynelatende ikke var oppmerksom på den historiske tilknytningen til nazismen, og så reduserte kritikken av Frp til å gjelde deres «fremmedgjørende retorikk», blir det vanskelig å ta ham helt alvorlig.

Dermed har også Venstre-leder Trine Skei Grande og Frp kunnet parkere debatten. Grande sier at «nok er nok» og maner til ro, mens partileder Siv Jensen i Frp forsøker å ydmyke ham ved å si at Frp ikke vil «bruke mer tid på Raja».

Det blir jo også litt for beleilig. For alt var ikke bare store ord og raskt omskiftende overskrifter i nettavisene. Abid Raja forsøker riktig nok å posisjonere seg som en reell utfordrer som etterfølgeren til Venstre-leder Trine Skei Grande. Likevel, om vi tolker ham i beste mening, eller bare tar utspillet hans helt bokstavelig, pirker han borti et av de mest betente temaene i norsk samfunnsliv; tonen i innvandrings- og integreringsdebatten.

Denne revna går også på tvers i regjeringen, og den blir forsøkt holdt i sjakk av aktørene der. Venstre gikk i direkte konfrontasjon med Frp i miljø- og klimaspørsmål i valgkampen, men valgte en annen taktikk da Frp begynte å strø om seg med Facebook-kampanjer mot båtflyktninger og håndhilse-nekting. Sosiale medier kokte, mens Venstre-leder Trine Skei irriterte seg over at folk hengte seg opp i retorikken når politikken regjeringen var blitt enige om var milevis unna budskapet på valgkamp-plakatene til Frp.

Abid Rajas enkle poeng er at retorikken spiller en rolle. Dermed utfordrer han både egen partileder og borgfreden i regjeringen. Det gjør han på en sak som sannsynligvis vekker stor sympati, og som han har god grunn til å være bekymret for. PST uttalte i sommer at de ser med uro på utviklingen i det offentlige ordskiftet rundt temaet innvandring. Til nettstedet Filter Nyheter sa en av PSTs analytikere at når flere legger seg til en hardere retorikk som knytter seg til denne typen spørsmål, kan det være med på å vippe folk over i mer problematiske utsagn og trusler. PST har sett en «negativ utvikling» hvor mange tillater seg å komme med trusler mot politikere lokalt og nasjonalt.

Dette har også Raja fått oppleve selv. Fra ulikt holdt. I morgen skal anken fra islamisten Mohyeldeen Mohammad, dømt for trusler mot Raja, opp til behandling i Høyesterett. I går ble Raja utsatt for en rekke grove karakteristikker hos nettstedet Resett. Under kommentarartikkelen med tittelen «Abid Raja er en frekk, populistisk pakistaner - hans fiendtlighet mot det norske er farlig», signert av redaktør Helge Lurås, hagler beskyldningene i kommentarfeltet. Raja er en «islamist», han vet at «tiden er på deres side» fordi «muslimer formerer seg uansvarlig fort», og han er en «del av det politisk islam som vil styre over hele Norge og Europa.»

Alle kommentarene som er sitert her, er forhåndsmodererte av Resett.

Dette nettstedet har sterke støttespillere i Frp, blant annet stortingsrepresentant Jon Helgheim, som i går rykket ut og karakteriserte Rajas utspill om Frp som noe som har skapt «den største polariseringen i norsk politikk siden krigen». Svimlende perspektiver, men så er det også lett å miste fotfestet hvis du spinner for kraftig.

Det er slett ikke sikkert at Raja med dette bidrar til å posisjonere seg som Venstre-leder, men det er ganske klart at han har reist en viktig debatt. Hvis du bare ser litt etter.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling