Anmeldelse: «If Beale Street Could Talk»

En knyttneve av en kjærlighetsfilm

Poesien bak raseriet er vakkert ivaretatt.

KJÆRLIGHETSFILM: Historien om Tish og Fonny må snart utspilles gjennom en glassvegg i et fengsel. Video: Official Trailer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

«If Beale Street Could Talk»

Drama

Regi: Barry Jenkins
Skuespillere: KiKi Layne, Stephan James, Regina King
Premieredato: 8. februar 2019
Aldersgrense: 9 år
Orginaltittel: «If Beale Street Could Talk»

«Fanger Baldwins poesi bak raseriet.»
Se alle anmeldelser

FILM: At den amerikanske forfatteren James Baldwin vekker fornyet interesse, er ikke overraskende med tanke på framveksten av åpne rasistiske grupperinger i USA. Baldwins (1924-87) skildringer fra den svarte bydelen Harlem i New York er fylt av hat og kjærlighet, kamp og poesi. «If Beale Street Could Talk», basert på Baldwins roman fra 1974, inneholder nettopp disse motsetningene.

Eksil

Dokumentaren «I Am Not Your Negro» fra 2016 gir bakgrunnen og motivasjonen for Baldwins anstrengte forhold til hjemlandet; han levde og døde i selvvalgt eksil i Sør-Frankrike.

Poesi

Barry Jenkins, mannen bak den Oscar-vinnende «Moonlight» (2016), synes å være den ideelle regissøren til å fange Baldwins poesi uten at den går på bekostning av det mørke sosiale bakteppet. «Beale Street» er blitt en knyttneve av en kjærlighetsfilm.

Voldtekt

Den foregår på to tidsplan. Ett der Tish (KiKi Layne) besøker forloveden Fonny (Stephan James) i fengselet og forteller at hun er gravid. Han er fengslet for en voldtekt han ikke har begått. Dette er Harlem på 1970-tallet. Filmen handler om Tish og familiens kamp for å få ham frikjent.

Vennskap

I tilbakeblikkene viser Jenkins de nesten drømmeaktige bildene av Tish og Fonnys gryende kjærlighetshistorie. Vennskapet fra barndommen som glir over i forelskelse, den utforskende intimiteten og erkjennelsen av at de to hører sammen. Han er skulptør, hun jobber i et eksklusivt varemagasin og sammen drar de på boligjakt på nedre del av Manhattan. En scene hvor de mimer at de møblerer et tomt loft, er blant filmens mest rørende.

Gjenklang

Men virkeligheten innhenter dem i en nabolagsbutikk der Tish blir forulempet av en hvit mann. Fonny forsvarer henne og kaster bølla på dør, og blir så oppbrakt av en rasistisk politibetjent som skal vise seg å bli hans nemesis. Konfrontasjonen mellom svart, ung mann og hvit politimann er et velkjent amerikansk traume. Det tragiske er at det også har gjenklang i dagens situasjon, der politidrap på uskyldige stadig forekommer. Bevegelsen Black Lives Matter er et svar på fenomenet.

.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer